Drentse gemeenten zien FOC bij Assen niet zitten

ASSEN - Als het aan de meeste Drentse gemeenten ligt komt er geen factory outlet bij Assen. Dat was de uitkomst van de hoorzitting die de gemeenteraad van Assen gisteravond hield en waarbij alle Drentse gemeenteraden waren uitgenodigd.
Zes van de twaalf Drentse gemeenten gingen in op de uitnodiging van de gemeenteraad van Assen. Ook de stad Groningen was vertegenwoordigd.

'FOC zorgt voor meer leegstand'

De meeste gemeenten zien een Factory Outlet Center (FOC) bij het TT Circuit niet zitten. Als argument werd vooral genoemd dat een FOC zorgt voor meer leegstand. Burgemeester Loohuis van Hoogeveen: “Een factory outlet in Assen zal ook negatieve gevolgen hebben voor het stadscentrum van Hoogeveen. Er is al sprake van een overaanbod aan onroerend goed.”

Effecten in kaart brengen

Wethouder Arends van de gemeente Emmen geeft aan dat zij, in navolging van het advies van de Sociaal Economische Raad, de provincie vragen om de mogelijke effecten van een FOC bij Assen voor het gehele Noorden in kaart te brengen. Ook vindt de gemeente Emmen dat de komst van een FOC niet alleen door de plaatselijke gemeente moet worden beoordeeld, maar in Noord-Nederlands verband moet worden opgepakt.

'Regionaal oppakken'

Hoofd economische zaken Groningen Diderik Koolman, is het daarmee eens: “Het totaal van positieve en negatieve effecten gaat Assen te boven. Wij adviseren dan ook om dit meer regionaal op te pakken.” Koolman geeft aan dat Groningen niet negatief tegenover de komst van een FOC bij Assen staat. “Wij zien een FOC als een kans en niet als bedreiging voor onze middenstand. Tegelijkertijd kunnen wij ons voorstellen dat de negatieve effecten door buurgemeenten gevoeld zullen worden.“

Niet goed voor Noordenveld

Wethouder Kosters van de gemeente Noordenveld zegt dat de FOC geen goede zaak is voor zijn gemeente: “Met name Roden en de vrijetijdsboulevard zullen het voelen.” Maar hij erkent ook dat het een ‘prisoners dilemma’ is: “Als Assen het niet wordt, maar Drachten, dan hebben we misschien nog wel een groter probleem.”

'FOC biedt kansen'

Twee gemeenten stonden niet afwijzend tegenover het FOC. Wethouder Ten Kate van gemeente De Wolden: “Het is voor ons ver genoeg weg om geen last van te hebben, en dichtbij genoeg om ervan te profiteren.” Wethouder Lambert, gemeente Aa en Hunze, vult aan: “De komst van een FOC biedt kansen voor onze gemeente. Het is een versterking van de economie en de arbeidsmarkt. Kleding-, schoenen- en sportwinkels hebben wij in onze dorpskernen niet of nauwelijks. Een FOC is dan ook geen concurrentie.“

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.