Drentse uitvinding bezorgt verbrande Roemeense patiënt onvergetelijke kerst

BORGER - Je bent ziek, zit al wekenlang alleen op je kamer en mag geen bezoek ontvangen. Zo ziet het leven van menig patiënt in het ziekenhuis er uit. Maar dat gaat veranderen dankzij een uitvinding van Bas Beukers uit Borger.
Het Brandwondencentrum Martiniziekenhuis Groningen en de Drentse ondernemer gaan patiënten dichter bij de samenleving brengen dankzij virtual reality. Deze week deden ze een proef.


Kinderen helpen

Beukers is directeur van het bedrijf yellowBird dat toepassingen maakt voor 360 graden camera's. Beukers wil de techniek inzetten om kinderen in het ziekenhuis uit hun isolement te halen. "Als je een virtual reality-bril opzet, voelt het alsof je werkelijk op die plek aanwezig bent", aldus Beukers.


Brand Roemenië

Om het systeem te testen werd een proef gedaan met een Roemeense patiënt. Sinds begin november verblijft Catalin Gradinariu in het Brandwondencentrum in Groningen. Hij raakte gewond tijdens de rampzalige brand in een Roemeense nachtclub waarbij zestig doden vielen. Vanwege de grote aantallen werden diverse patiënten naar buitenlandse ziekenhuizen vervoerd.
Het experiment
Om Catalin ondanks zijn brandwonden toch een mooie kerst te bezorgen, werd er een virtual reality-verbinding met zijn vrienden en familie in Boekarest tot stand gebracht. In een restaurant werd een 360 graden camera neergezet en op hetzelfde moment ook in het Brandwondencentrum in Groningen. Catalin had op deze manier het gevoel dat hij bij zijn geliefden in het restaurant was.

Geslaagd
Het experiment is voor het Brandwondencentrum zeker geslaagd. "Absoluut", zegt pedagoog Jan-Kees Zuiker. "Als je bedenkt dat patiënten langdurig geïsoleerd verpleegd worden bij ons op de afdeling, dan zijn ze gewoon los van hun sociale omgeving. Met een virtual realitybril kun je ze toch weer bij hun familie brengen."

Toekomst

Bas Beukers wil het experiment een vervolg geven. Het Brandwondencentrum gaat een jaar experimenteren met de apparatuur. "We gaan ook onderzoek doen naar wat het kan opleveren. Mogelijk een kortere behandeltijd of een minder medicijngebruik. Dat zou geweldig zijn", aldus Beukers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.