Versnipperde oprichtingsakte provincie Drenthe weer aan elkaar geplakt

ASSEN - Het is het een van de oudste documenten die we in onze provincie kennen, de oprichtingsakte van Drenthe. Nu nog deels in snippers, maar over een half jaar moet het stuk compleet gerestaureerd zijn.
Bij de oprichting van Drenthe, tweehonderd jaar geleden, werd de oprichtingsakte opgesteld. "Dit was een soort van grondwet voor alle Drenten", legt directeur Douwe Huizing van het Drents Archief uit, waar het document ligt. "Er staat in hoe we met elkaar horen om te gaan."

Tweede restauratie
Rond het jaar 1900 hebben enkele mensen het document proberen te restaureren. "Maar dat gebeurde met de kennis van toen", zegt Huizing. "Die mensen hebben de oprichtingsakte op een ondervel geplakt dat niet zuurvrij is. Ook zijn verschillende kleine snippers er niet ingeplakt."

Leesbaar
"Wij gaan in ieder geval het document opnieuw opplakken en ook proberen alle kleine snippers erin verwerken. Zo hopen we het hele stuk weer leesbaar te maken", vervolgt Huizing. Voor het Drents Archief is het een belangrijk item. "Het is de oudst bekende versie van het landrecht van Drenthe in onze collectie."

Dit jaar viert Drenthe dat de provincie tweehonderd jaar geleden is opgericht. De provincie speelt daarom een bijzondere rol bij de restauratie van de oprichtingsakte van Drenthe. De restauratie van de akte kost in totaal 60.000 euro. Daarvan wordt 20.000 euro betaald door de provincie. De rest van het bedrag komt van het Drents Archief en particuliere fondsen. De financiering is helemaal rond.
Deel dit artikel: