Krijgen tienduizenden mensen medisch onderzoek straks niet meer volledig vergoed?

ASSEN - Medisch bedrijf Certe heeft nog geen afspraken kunnen maken met zorgverzekeraars VGZ en Menzis. Tienduizend patiënten kunnen daar in het nieuwe jaar last van hebben.
Certe, het voormalige LabNoord en Laboratorium voor Infectieziekten, heeft verschillende medische laboratoria en controleert dagelijks voor drieduizend mensen bijvoorbeeld het bloed, de urine, de ontlasting of het sperma.
Tachtig procent
"Het marktaandeel van verzekeraars Menzis en VGZ is samen rond de 75 à 80 procent in onze regio", vertelt bestuursvoorzitter Harjan van Dam van Certe.
Afspraken
De afspraken hadden voor 19 november gemaakt moeten zijn, maar volgens Van Dam is het moeilijk om een gesprek te voeren met de verzekeraars. "Menzis wil een korting van miljoenen, en dat is niet realistisch", aldus Van Dam.
Prijsdiscussie
Volgens de bestuursvoorzitter is er overal in de zorg discussie over prijzen. Van Dam is het wel eens met de verzekeraars dat de kosten omlaag moeten kunnen, "maar ik kan dat niet gisteren nog regelen". Hij wil dat de verzekeraars dat niet ineens doorvoeren, maar dat uitspreiden over een langere periode.

Zelf betalen

"Patiënten die bij die zorgverzekeraars verzekerd zijn, moeten straks zelf de rekening betalen en krijgen maar zeventig of tachtig procent vergoed. En dat is nog los van het eigen risico dat ze al moeten betalen", legt Van Dam uit.

Menzis

Zorgverzekeraar Menzis wil niet inhoudelijk op de onderhandelingen ingaan. Wel wil de woordvoerder van de verzekeraar kwijt dat ze ervan overtuigd is dat de partijen er samen uit gaan komen. Ze kon niet vertellen op welke termijn ze dit verwacht.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.