Hoogeveen geen vrijstaat voor carbidschieters: 'Wilden duidelijk maken waar de grenzen liggen'

Carbidschieten (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Carbidschieten (Rechten: Archief RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - Mensen die willen carbidschieten moeten zich tijdig bij hun gemeente laten informeren over voorwaarden en vergunningen. Dat adviseert burgmeester Karel Loohuis van Hoogeveen.
In elke gemeente gelden andere regels, zegt Loohuis. "Er zijn veel overeenkomsten tussen de regels per gemeente, maar helemaal identiek zijn ze niet. Ik raad mensen aan om op de site van hun gemeente te kijken wat de regels zijn."
Regels
In Hoogeveen was jarenlang geen regelgeving voor carbidschieten. Het hele jaar mocht er zonder vergunning geschoten worden. Daar heeft de gemeente in 2012 een einde aan gemaakt. "We wilden duidelijk maken waar de grenzen liggen", zegt burgemeester Loohuis. "Er zijn nu bijvoorbeeld regels voor tijdstippen en afstand tot gebouwen. Bij bepaalde gebouwen, zoals ziekenhuizen, mag er niet geschoten worden. Ook zijn er nu regels voor de inhoud die melkbussen mogen hebben. Als de bussen een inhoud van meer dan vijftig liter hebben en er een evenement omheen georganiseerd wordt, moet er een vergunning aangevraagd worden."
Kerst
Wie in Hoogeveen wil carbidschieten wordt aangeraden om voor de Kerst een vergunning aan te vragen.BOCK
Hoogeveen is een van de gemeenten die meedoet aan de campagne BOCK, wat staat voor Bewust Oplettende Carbid-Knaller. De campagne is een initiatief van het Brandwondencentrum Groningen, de Brandweer Drenthe en de Stichting Carbidschieten Drenthe en moet er voor zorgen dat er minder ongelukken met carbidschieten gebeuren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl