CBS: 11.200 Drentse kinderen in armoede

Kinderen (Rechten: pixabay.com)
Kinderen (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Ruim 11.000 Drentse kinderen groeien op in armoede. 3200 van hen leven zelfs al vier jaar of langer in armoede. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanmorgen bekendmaakte.

Het aantal van
komt neer op één op de negen kinderen in de provincie.
Meest in Emmen
De meeste van hen wonen in Emmen: niet alleen in absolute zin, maar ook relatief. In de grootste gemeente van de provincie leven 3100 kinderen in armoede, van wie 900 al langer dan vier jaar. Dat komt neer op respectievelijk 15,1 procent en 4,7 procent van alle kinderen in Emmen.
Buiten die ruim 11.000 kinderen leven er in de provincie ook nog eens 28.000 volwassenen in armoede. In totaal gaat het om 39.300 Drenten, wier inkomen een jaar lang onder de zogeheten 'lage-inkomensgrens' lag.
Dat is het inkomen dat door de onderzoekers wordt gezien als het minimum om nog van te kunnen leven. Al naar gelang de situatie ligt die ondergrens voor bijna iedereen anders. Het maakt natuurlijk nogal uit of je alleen woont, kinderen hebt veel of weinig belasting betaalt of bijvoorbeeld maandelijks een flink bedrag aan alimentatie betaalt.
Drenthe zorgwekkend
Daarmee is Drenthe op het eerste gezicht niet als een bijzonder arme provincie te bestempelen, maar bij nader inzien is er toch wel degelijk iets zorgwekkends aan de hand. Geen enkele Drentse gemeente staat in de top-30 van armste gemeenten van Nederland. Maar: die top-30 wordt dan ook zowat compleet gevuld door de grote steden in Nederland.
Plattelandsgemeenten doen het op dit vlak in de regel veel beter, signaleert het CBS, maar dat valt hier dan toch nog vies tegen. Natuurlijk, ook hier zijn Emmen en Assen de gemeenten met het grootste armoedeprobleem, maar de landelijke gemeenten in Drenthe en het hele noorden staan er op deze armoedekaart van het CBS een stuk slechter op dan hun evenknieën in de rest van het land. In de lijst van honderd - vooral landelijk gelegen - gemeenten waar minder dan 1 op de 16 mensen in armoede leeft, is Drenthe bijzonder slecht vertegenwoordigd. Alleen Tynaarlo en De Wolden staan daar nog nipt in.
Armoede in Drenthe op de kaart

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.