Sportgala Drenthe wordt in een nieuw jasje gestoken

Gerard Kemkers kreeg in de vorige editie de Sportprijs Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)
Gerard Kemkers kreeg in de vorige editie de Sportprijs Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Het Sportgala Drenthe gaat op de schop. Het provinciale gala wordt in het vervolg de finale van de gemeentelijke gala's.
Tot dit jaar stond het gala nog los van de verkiezingen in de twaalf Drentse gemeenten.
Grote finale
De sporters die winnen in hun gemeente plaatsen zich automatisch voor het Sportgala Drenthe. "De provinciale verkiezing wordt een soort finale van de lokale verkiezingen", legt Hans de Lang van SportDrenthe, dat het provinciale gala organiseert, uit.
De gemeenten die geen sportgala organiseren leveren in principe de namen aan van sporters die een bijzondere sportprestatie hebben neergezet in 2015.
Wens
Volgens De Lang bestond vanuit de kleinere verkiezingen al langer de wens om op deze manier verder te gaan. "Dat hebben we nu voor elkaar gekregen."
Verschillende categorieën
Op 18 februari 2016 wordt in De Bonte Wever in Assen bekendgemaakt wie de verkiezing heeft gewonnen in de categorieën ‘Sporttalent van het jaar’, ‘Sportploeg van het jaar’, ‘Sportvrouw en Sportman van het jaar’. Volgens De Lang wordt er misschien ook een bijzondere prijs uitgereikt. "Dat zou een oeuvreprijs kunnen zijn, maar ook een prijs voor een andere bijzondere prestatie op sportgebied." Dit jaar was dat de Sportprijs Drenthe die naar schaatscoach Gerard Kemkers ging.
Stemmen
De stembussen voor het publiek gaan open nadat het laatste regionale sportgala is geweest en dus alle twaalf genomineerden per categorie bekend zijn. Het laatste gemeentelijke gala is in Meppel op 11 februari.
De provinciale stembussen gaan vervolgens open van vrijdag 12 tot en met zondag 14 februari. De uiteindelijke winnaars worden bepaald door drie jury’s: een topsportjury, een sportjournalistenjury en het Drentse publiek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.