Dutchbatters zijn blij met onderzoek Srebrenica

De enclave Srebrenica werd beschermd door Dutchbat uit Assen. (Rechten: archief RTV Drenthe)
De enclave Srebrenica werd beschermd door Dutchbat uit Assen. (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Dutchbatveteranen zijn blij dat het NIOD nieuw bronnenonderzoek gaat doen naar de val van Srebrenica.
Dat staat in een verklaring van een werkgroep van de veteranen die sinds enkele maanden overlegt met onder anderen minister Jeanine Hennis van Defensie over onder meer waarheidsvinding rond het drama.

Waarheidsvinding

"Onder de Dutchbatveteranen leeft het gevoel dat er in die tijd afspraken rond het opgeven van de enclave waren die nooit helder zijn geworden. Deze stap heeft alles te maken met waarheidsvinding. Erg belangrijk omdat Dutchbat in de afgelopen twintig jaar regelmatig negatief is afgeschilderd rond de gebeurtenissen in 1995", laten ze weten. De enclave Srebrenica werd beschermd door Dutchbat uit onder meer Assen.
Bij het onderzoek zal vooral gekeken worden naar mogelijke afspraken tussen Parijs, Londen en Washington over het uitblijven van luchtsteun aan Srebrenica en voorkennis bij westerse inlichtingendiensten over de aanval op de enclave.

Lees ook:
Nieuw onderzoek naar val van Srebrenica

Frustrerend

"Al het mogelijke is gedaan om de Serven tegen te houden tot de aangevraagde luchtsteun zou komen. Het uitblijven van de aangevraagde luchtsteun was voor Dutchbat daarom enorm frustrerend omdat hier de verdediging van de enclave met zijn inwoners aan opgehangen was", aldus de veteranen.
Zij roepen ook andere oud-Dutchbatters op zich bij de werkgroep te melden als zij informatie denken te hebben.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.