DHL geschokt over carbid in pakketten: Dat mag absoluut niet

RUINERWOLD - Koeriersbedrijf DHL reageert geschokt op de ontdekking van carbid in de pakketten die zij vervoeren. Carbid wordt door verschillende bedrijven per post verstuurd.
DHL zegt dat het geen idee had dat er carbid in de pakketten zat.

Geschrokken
"Daar schrokken we van, dat mag absoluut niet", laat DHL-woordvoerder Ewout Blauw weten. "De stof die uit carbid komt, wanneer het in aanraking komt met water, valt onder het ADR-verdrag. Dat is het verdrag voor internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen en goederen over de weg. Volgens hen valt carbid onder gevaarsklasse 4.3. Dat betekent dat het niet vervoerd mag worden."

Nu DHL weet van het carbid dat zij vervoerd hebben, worden er meer maatregelen genomen. "We scannen pakketten steekproefsgewijs. Ook maken we gebruik van honden en houden we visuele controle", zegt Blauw. Volgens hem is het vervoeren van carbid illegaal. "Het mag niet en wij willen het niet in ons netwerk."

Ruinerwold
Webshop Melkbusshop.nl uit Ruinerwold geeft al maanden carbid en melkbussen mee aan DHL. Volgens eigenaar Wesley Zantinge mogen zij wel carbid versturen. "Wij krijgen in deze maanden wekelijks controle van instanties en zijn ons bewust van alle regels, waar we ons dan ook strikt aan houden."

Zantinge zegt dat zij ruim binnen de grenzen blijven wat betreft de regels voor vervoer van carbid, "Maximaal 50 kilogram per luchtdichte zak, maximaal 330 kilogram per normaal transport en daarboven wordt het ADR-transport. In werkelijkheid zijn de meeste bestellingen die wij ontvangen 1 tot 5 kilogram per bestelling en maximaal 30 tot 50 kilogram per transport."
Deel dit artikel: