Geen tweede natuurbegraafplaats in Aa en Hunze

GIETEN – De gemeenteraad van Aa en Hunze is unaniem tegen een tweede natuurbegraafplaats aan de Uteringsweg in Grolloo. Er zijn twijfels over de locatie en de toegevoegde waarde.
Ondernemer Ab van Middelkoop heeft een plan voor een natuurbegraafplaats met een graf per honderd vierkante meter. Het kenmerk van zo'n begraafplaats is dat de graven eeuwig blijven bestaan.

Financieel risico

“Er zijn meerdere initiatieven en er is maar een kleine vraag", zegt Marie Claire Neesen van GroenLinks. “We willen ook graag een vorm van beleid. Laten we daar eerst eens over in discussie gaan. Straks staat er weer een andere ondernemer." Mocht de ondernemer failliet gaan, dan wordt de gemeente verantwoordelijk voor het beheer en dat vinden veel fracties een te groot risico.
80.000 geïnvesteerd
Volgens de initiatiefnemer is dat risico beperkt. “Mijn compagnon en ik hebben al 80.000 euro geïnvesteerd en we financieren dat met eigen geld. Als er straks geen enkel grafrecht wordt verkocht, gaan we niet failliet. We zijn bovendien privé aansprakelijk voor de financiële gevolgen", aldus Van Middelkoop.

Waterpeil te hoog
Verder heeft een meerderheid in de gemeenteraad moeite met de ingrepen die nodig zijn in de waterhuishouding. Het waterpeil is in een deel van het gebied nu te hoog. Het Acaciabos wat er staat, vindt een aantal fracties ook niet fraai genoeg.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.