Factory Outlet: Gemeenteraad Assen vooral bezorgd over binnenstad

ASSEN - De gemeenteraad van Assen uitte tijdens de eerste inhoudelijke bespreking van het voorstel voor een Factory Outlet Center bij het TT-Circuit vooral haar zorgen over de binnenstad.
Voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering, bood Peter Sluyter, namens MKB Binnenstad Assen, 5330 handtekeningen van tegenstanders van de komst van het outletcenter aan. Vervolgens was de raad aan zet.
De standpunten van de verschillende partijen bleven nog even onder de pet. Alleen GroenLinks en de SP lieten een duidelijk 'nee' horen. De SP had ook nog een verrassing voor de wethouder in petto: een straatnaambordje met de tekst 'Doodstil', doelend op de vermeende toekomst van het Asser centrum als het Factory Outlet Center er komt. De zorgen om de binnenstad werden door meerdere partijen gedeeld.
VVD: Het hart is de kern
"Het hart is de kern van alle levende organismen", zei Martin Rasker (VVD). "En dat geldt ook voor de stad Assen. De VVD wil een sterk centrum en daar is actie voor nodig. Wij missen de visie van het college."

D66: Niet voldoende informatie

Remi Moes (D66) sluit zich daar bij aan. In het voorstel dient volgens de democraten duidelijk gemaakt te worden hoe naast het Outlet Center een aantrekkelijke binnenstad kan bestaan en deze elkaar kunnen versterken. "Er is al veel informatie verzameld maar beschikken we over voldoende informatie? D66 vindt van niet."

PvdA: Niet voorbijgaan aan belang van sterke binnenstad

"Maar zal het ooit genoeg zijn?", vraagt Martin Sagel (PvdA) zich af, "Het is een problematisch dossier met vele invalshoeken." Ook Sagel ziet graag een visie van het college op de binnenstad toegevoegd aan het voorstel: "Wij willen niet voorbijgaan aan het belang van een sterke binnenstad. Het is niet een Factory Outlet Center óf de binnenstad, maar beiden."

OpAssen: Andere locaties voldoende onderzocht?

Egbert Prent (OpAssen) vraagt of andere locaties voor het Outlet Center wel voldoende zijn onderzocht. "Dichterbij de binnenstad, ter versterking van die binnenstad. En hoe zit het met mensen die straks hun baan verliezen in de binnenstad. Kunnen die daar niet heen?"
De locatie wordt door meerdere partijen ter discussie gesteld. Zo wordt het idee voor een City Outlet van projectontwikkelaar Henk Ziengs door verschillende partijen aangehaald. Wethouder Maurice Hoogeveen heeft inmiddels uitgebreid met Ziengs gesproken, maar, geeft hij aan: "Een city outlet is een idee en van een andere omvang. Het is daarom niet vergelijkbaar met het initiatief voor een Factory Outlet bij het TT Circuit.

ChristenUnie: Op zoek naar kansen

Margreet Boersma van de ChristenUnie geeft aan dat de binnenstad ook zonder het Outlet Center al een probleem heeft. "Een 'nee' tegen het Outlet Center lost dat niet op." Boersma is vooral op zoek naar de kansen die een Outlet voor de stad biedt: "Wij kijken naar de belangen voor Assen. Wat zijn de baten voor Assen, en hoe kunnen we daarmee de binnenstad versterken. Dat zien we graag terug in het voorstel."

GroenLinks: Wordt Assen er beter van?

Voor Hans Marskamp van GroenLinks is het duidelijk. Geen Factory Outlet. "Wie heeft er werkelijk belang bij een Outlet? Wordt Assen daar beter van?" Marskamp vindt ook dat het college te ver voor de troepen uit is gaan lopen: "Ik acht het niet uitgesloten dat collegepartijen anders in het voorstel staan dan oppositiepartijen."

Huiswerk

Voor Maurice Hoogeveen en het college is nog wat huiswerk te doen. Dat betekent dat het voorstel in januari nog niet in stemming zal worden gebracht. Hoogeveen verzekert echter dat de raad in februari voldoende informatie zal hebben om tot een besluit te komen om de eerste bestuurlijke horde (wijziging van het huidige bestemmingsplan) te nemen voor de komst van een Factory Outlet Center. Voor de definitieve komst van het Outlet Center zullen echter nog meer stappen moeten worden genomen en is ook de provincie nog aan zet.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.