Blij met onderzoek Reestmond: 'Tijd dat de onderste steen bovenkomt'

MEPPEL - De politiek in de gemeente Meppel is blij dat het bestuur van werkvoorzieningsschap Reestmond onderzoek gaat doen naar de opleidingssubsidies bij het werkvoorzieningsschap.
Gisteravond maakte het bestuur van Reestmond dat al bekend.

Wat is er aan de hand?

Bij Reestmond werken mensen die geen baan op de gewone arbeidsmarkt kunnen vinden. De organisatie heeft subsidie gekregen voor opleidingen aan de mensen die bij hen werken, maar dan moesten die opleidingen wel aan bepaalde eisen voldoen. Volgens de Belastingdienst was dat niet zo en daarom moest Reestmond 1,6 miljoen euro aan de fiscus terugbetalen. Reestmond koopt die claim van 1,6 miljoen euro af met een schikking van zes ton.

Hoe kon het gebeuren?

Onder anderen raadslid Folkert Hummel van de PvdA in Meppel wil weten hoe het kon gebeuren dat het werkvoorzieningsschap die terugvordering van de Belastingdienst aan de broek kreeg. Hij had daarom een motie ingediend waarmee hij een onderzoek wilde afdwingen voor het geval dat het bestuur van Reestmond toch niet zelf onderzoek zou doen.

Onderste steen boven

De voorzitter van de ondernemingsraad van Reestmond, Jan Leijssenaar, is ook blij dat er een onderzoek komt. "Wij hebben de afgelopen jaren steeds gezegd dat we het niet eens waren met de gang van zaken rond die opleidingen van medewerkers. Toch zijn die zonder onze instemming van start gegaan en doorgezet. Het wordt tijd dat de onderste steen nu een keer bovenkomt."

Onderzoek

"Hoe het onderzoek er precies uit gaat zien, daarover hebben we nog geen besluit genomen", zei wethouder Roelof Pieter Koning gisteravond namens het bestuur van Reestmond. "Wat wel duidelijk is, is dat het zich richt op de gang van zaken rond die opleidingen en de verkregen subsidies. De schikking met de Belastingdienst is een afgesloten zaak", zegt hij.

Morgen

Wanneer het onderzoek van start gaat, is nog niet te zeggen. "Daar zit geen tijdsdruk op", vindt Koning. Toch moet er niet te lang gewacht worden, vindt Hummel: "Wat mij betreft start het morgen al. Des te eerder weten we wie er wat fout gedaan heeft, en kunnen we ervan leren."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.