Vijf vragen over motorrijtuigenbelasting in Drenthe

ASSEN - In Drenthe betaal je de hoogste motorrijtuigenbelasting van Nederland. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt.
Voor een bijvoorbeeld Volkswagen Polo die op benzine rijdt, betaal je in Drenthe 420 euro per jaar. In Noord-Holland kost dit 380 euro.

Vijf vragen aan gedeputeerde Ard van der Tuuk over de motorrijtuigenbelasting in Drenthe.

1. Hoe verklaart u deze eerste plek?

"Het is een plek waar je niet wil staan natuurlijk. Wat er gebeurt, is dat er jaarlijks indexeringen plaatsvinden. Wij hebben in Drenthe dit geld in het verleden hard nodig gehad. Het is het enige belastingmiddel dat we hebben en kunnen gebruiken om goede dingen voor burgers te doen. En dan kom je nu uiteindelijk op plek 1 te staan, blijkt nu."

2. Drenthe staat dus bovenaan. Maar dit jaar is de belasting ook met 1,09 procent verhoogd. Hoe zit dat?
"Ja, dat klopt. Toen wij berekeningen maakten voor de begroting, werden we nog met behoorlijke tekorten geconfronteerd. Alles ziet er uiteindelijk wel gunstiger uit, maar pas voor het jaar na 2016. Daarom hebben we besloten die indexering wel te laten doorgaan."

3. Was een verhoging niet te voorkomen?

"Je kunt altijd keuzes maken. Maar in de totaalafweging dat we in een provincie leven waar de nodige dingen moeten gebeuren - we hebben bijvoorbeeld problemen met werkgelegenheid, bereikbaarheid en dat soort zaken - heeft ons college gemeend dat je de gelden goed kunt gebruiken om dat soort dingen voor burgers te doen. Tegelijkertijd: een plek 1 op zo'n lijstje, daar wil je met elkaar ook niet staan."

Lees ook: Stelling: De motorrijtuigenbelasting is het hoogst in Drenthe, maar ik blijf gewoon autorijden

4. Heeft de verhoging dan niets te maken met wegen en auto's in Drenthe?

"Uiteindelijk wel. Wij leven in een provincie met een groot oppervlak, maar met een klein bevolkingsaantal. Er zijn allerlei afspraken in Nederland over hoe dan gelden naar ons toekomen om wegen aan te leggen en te onderhouden. Per saldo zie je dat we toch veel kosten maken om dingen voor elkaar te krijgen, terwijl we met weinig inwoners zijn. En dan zul je het geld hard nodig hebben."

5. Wat gebeurt er precies met het geld?
"Met dit geld worden verschillende dingen gedaan. Uiteindelijk doen we veel aan bereikbaarheid, ov-wegen aanleggen en andere zaken. Maar ik moet eerlijk zijn. Dit geld wordt niet alleen voor auto's en wegen gebruikt. Daar doen we ook meer dingen mee. Dat kan op allerlei vlakken zijn."

Lees ook: Wegenbelasting Drenthe in 2016 het hoogst van Nederland
Deel dit artikel: