Gerechtshof wil meer onderzoek naar wurgverdachte

Bieuwke O. tijdens de rechtszaak in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
Bieuwke O. tijdens de rechtszaak in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
LEEUWARDEN/EMMEN - Het gerechtshof in Leeuwarden wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar Bieuwke O. uit Emmen. Dat heeft het hof vandaag in een tussentijdse uitspraak besloten.
In januari wurgde Bieuwke O. haar man in zijn slaap. Daarna probeerde ze haar 17-jarige dochter ook te wurgen, maar zij werd wakker.

Eis

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie (OM) zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het hof vindt dat moet worden onderzocht of O. ook de lichtere tbs-variant - tbs met voorwaarden - kan krijgen, in plaats van tbs met dwangverpleging. De reclassering moet hiervoor een rapport opstellen.

Voorwaarden tbs

De reclassering heeft die voorwaarden nog niet uitgebreid genoeg in kaart gebracht volgens het hof. De uitspraak is daarom uitgesteld.

Hoger beroep

In september veroordeelde de rechtbank Bieuwke O. tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op haar man. De vrouw ging daartegen in beroep. Haar advocaat vond dat hier te weinig bewijs voor was. Tijdens het proces bleek namelijk dat haar man 3,3 promille alcohol in het bloed had. Volgens de advocaat kan hij ook door een alcoholvergiftiging zijn overleden.

Alcohol

Het hof stelt verder geen onderzoek in naar of alcoholvergiftiging de doodsoorzaak zou kunnen zijn.

Tussentijdse uitspraak

Eigenlijk zou de rechter op 23 december uitspraak doen in het hoger beroep. Over drie maanden gaat het hof verder met de zaak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.