Illustratrice schrijft open brief: Misschien heeft Drenthe zelf een minderwaardigheidscomplex

ASSEN - Een kritische, open brief aan Drenthe als het gaat om het cultuurbeleid in de provincie. Die schreef illustratrice Marloes de Vries uit Klazienaveen op haar Facebookpagina. De Vries won dit jaar de Drentse Talentprijs Cultuur.
"Ik zat al een tijd over dit onderwerp na te denken. Ook omdat een vriend van me uit Klazienaveen zich hard maakt voor cultuur in Drenthe en tegen allerlei muren oploopt", vertelt De Vries aan RTV Drenthe.
Het zit 'm volgens De Vries vooral in de mentaliteit van sommige mensen in Drenthe. "Die denken dat kunstenaars alleen maar subsidie nodig hebben en zijn daar best wel kortzichtig over."
Dat geldt overigens niet voor alle Drenten: "Ik wil niet iedereen over één kam scheren. Er zijn ook wel genoeg die zich wel inzetten voor kunst en cultuur in Drenthe."
"Wat ik zie is een provincie die hard blèrt hoe mooi ze is, wat buiten kijf staat, maar als je haar leert kennen, haar potentieel totaal niet waar maakt en eigenlijk diep ongelukkig is.
Nee, ik voel me niet te goed voor Drenthe. Misschien dat Drenthe zelf een minderwaardigheidscomplex heeft."

Lees ook:
Marloes de Vries wint Drentse Talentprijs Cultuur 2015

Naar Rotterdam

Zelf verhuisde ze twee jaar geleden naar Rotterdam. "Daar is het heel anders en wordt kunstenaar, illustrator of grafisch vormgever als echt beroep gezien. Als ik in Drenthe zei dat ik illustrator was, dan vroegen ze ook of ik daarnaast nog een echt beroep had", aldus De Vries.

Boodschap

Met de open brief op Facebook wil de illustratrice een boodschap overbrengen. Ze wil mensen wakker schudden. De Vries weet nog niet of ze de brief ook nog persoonlijk wil opsturen naar bijvoorbeeld de provincie Drenthe.
"Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik denk dat ik als eenzame kunstenaar weinig verschil maak door in mijn eentje een brief te sturen die dan op de stapel belandt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.