Van Oud naar Nieuw: commissaris van de koning Jacques Tichelaar

Jacques Tichelaar (archieffoto RTV Drenthe)
Jacques Tichelaar (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - In deze laatste twee weken van het jaar 2015 blikken we met een aantal mensen terug op het jaar dat bijna achter de rug is. Voor commissaris van de koning Jacques Tichelaar was het een bewogen jaar.
"Drenthe is aan het herstellen van een zware economische crisis, met alle gevolgen van dien", zegt Tichelaar.

Moe

Philips, de kazernes, het belastingkantoor en de gevangenissen; de afgelopen jaren lukte het om verschillende van deze bedrijven te behouden voor Drenthe. Maar de commissaris van de koning zegt wel eens moe te worden van het continue gevecht om bedrijven in Drenthe open te houden.
"Het ene project is, meestal succesvol, afgerond en het andere project komt weer op je pad. We moeten met ondernemers, gemeentebesturen, burgemeesters en Statenleden telkens weer naar Den Haag. Dat zijn hele intense onderhandelingen. Elke keer redden we het tot nu toe, maar er komt een keer dat behaalde successen in het verleden geen garantie voor de toekomst bieden."

Verrast door besluit Philips

Tichelaar was dit jaar verrast over het besluit van Philips om te vertrekken uit Emmen. Een besluit dat op landelijk niveau werd genomen. "De lichtdivisie van Philips liep niet goed, maar in Emmen ging het prima. En toch besluit de directie om te verhuizen naar een lagelonenland. Met vereende krachten hebben we daar tegen geprotesteerd."
Uiteindelijk is het na een jaar gelukt om een bedrijf te vinden die de fabriek wil overnemen. "Voor personeel was dat een enorme aanslag op een gemoedsrust. Ik kon hen niet geruststellen."

Geen lijntjes in bedrijfsleven

Het probleem van Philips was volgens Tichelaar niet een specifiek Drents probleem, maar een nationaal probleem. "Normaal hebben we lijntjes met kamerleden en dat is al moeilijk genoeg. Maar ineens kom je bij een directie van Philips Nederland. En dan moet ik op zoek naar een netwerk dat ik niet ken. Daarom hebben we Bernard Wientjes gevraagd, die die netwerken wel kent. Maar dat maakt het allemaal wel een stuk lastiger."

Moeilijk

Die nieuwe netwerken maken het voor Tichelaar in de toekomst moeilijker om bedrijven te behouden voor Drenthe. "Die beslissingen worden soms genomen in de Verenigde Staten. En dan wordt het een stuk lastiger."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.