Vijf vragen over budgetpolissen

Wat zijn de voor- en nadelen van een budgetpolis? (Rechten: pixabay.com)
Wat zijn de voor- en nadelen van een budgetpolis? (Rechten: pixabay.com)
HOOGEVEEN - Het lijkt aantrekkelijk, een budgetpolis bij een zorgverzekeraar. Niet veel betalen en toch verzekerd zijn. Maar het betekent vaak ook dat de verzekeraar bepaalt in welk ziekenhuis je geholpen moet worden.
Ruim een week geleden sloten zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en de Treant Zorggroep, waar het Scheper Ziekenhuis in Emmen en Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen onder vallen, na lang onderhandelen
. Goed voor de meeste verzekerden, maar niet voor iedereen. Mensen met een budgetpolis kunnen alleen voor spoedhulp in de Treant ziekenhuizen terecht en niet voor andere behandelingen.


Vijf vragen over budgetpolissen
:


1. Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is een soort van basisverzekering. Vrijwel iedere zorgverzekeraar heeft zo'n verzekering, hoewel de verzekeraars er allemaal een andere naam voor hebben.


2. Wat zijn de voordelen van een budgetpolis?

Een budgetpolis is vaak goedkoper dan een normale verzekeringspolis. Het is handig als je vrijwel nooit zorg nodig hebt of niet veel geld hebt. Toch krijg je wel gewoon zorg. Daarom is het populair bij onder andere studenten.


3. Wat zijn de nadelen van een budgetpolis?

Bij een budgetpolis heeft een zorgverzekeraar veel invloed. Als verzekerde kun je niet in elk ziekenhuis terecht. De verzekeraar heeft hiervoor speciaal afspraken gemaakt met een klein aantal zorgaanbieders. Het kan dus zijn dat je ver moet rijden naar bijvoorbeeld een ander ziekenhuis, terwijl er ook een ziekenhuis in jouw woonplaats is.


4. Wat als ik plotseling spoedhulp nodig heb?

Als je spoedeisende hulp nodig hebt, word je met de ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Je krijgt alle kosten vergoed. Afspraken die zorgverzekeraars en bijvoorbeeld ziekenhuizen maken over de vergoeding van behandelingen, gelden alleen voor geplande zorg.


5. Wat als ik toch naar een ziekenhuis of specialist ga, waarmee mijn zorgverzekeraar geen contract heeft?

In dat geval krijg je bij de meeste zorgverzekeraars ongeveer toch 75 procent vergoed. De rest moet je zelf betalen.


Bron:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.