Somalische ex-vluchteling: Ik ben jaloers op mijn beeldje

EMMEN - Ze weet beter dan wie dan ook hoe het is om vluchteling te zijn. De 44-jarige Istahil Abdulahi is 24 jaar geleden vanuit Somalië naar Nederland gekomen.
Ze was 19 jaar en speelde basketbal voor het nationale team toen ze in Ethiopië was voor een wedstrijd. In haar thuisland brak oorlog uit. Ze kon niet terug naar huis. Haar vader, die haar naar het vliegveld bracht, heeft ze nooit meer gezien.
Vluchtverhaal
"Wij willen mensen graag laten weten dat iedere vluchteling zijn eigen verhaal heeft en niet zomaar vlucht. Er is altijd een reden om te vluchten", zegt Abdulahi.
Ze is één van de tien vluchtelingen van wie een tien centimeter groot beeldje is gemaakt van gips. In totaal zijn 10.010 beeldjes gemaakt om aandacht te vragen voor het probleem van de 60 miljoen vluchtelingen in de wereld.

#movingpeople

Het initiatief komt van creatief collectief Power of Art House. Wie een beeldje tegenkomt, wordt verzocht het te verplaatsen en het bijbehorende verhaal op sociale media te delen met de hashtag movingpeople.
Het beeldje van Abdulahi heeft al meer van de wereld gezien dan zijzelf. "Ik wilde altijd al een keer naar Azië en mijn beeldje is daar al geweest."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl