Organisatie klaar voor Drenthe200: 'Het is echt een monstertocht'

RODEN - In maximaal achttien uur zwoegend en ploeterend ruim tweehonderd kilometer op de fiets afleggen. Over twee dagen is het zover, de start van de eerste Drenthe200.
Vierhonderd deelnemers beginnen maandagochtend om zes uur op de Brink in Roden met een mountainbike, cyclocrossfiets of fatbike aan de tocht. De fatbikers dingen mee naar de Nederlandse titel in de klasse ultramarathon. Naar verwachting starten er vijftien deelnemers in die categorie.
'Veel mensen weten niet waar ze aan beginnen'
De ultramarathon wordt voor het eerst georganiseerd, onder andere door Johan Wekema uit Peize: "Ik heb het idee dat veel mensen niet weten waar ze aan beginnen. Het is toch een klusje dat ze nooit eerder geklaard hebben waarschijnlijk. Het is een uniek parcours en nog nooit eerder vertoond in Nederland." Zelf fietste Wekema het parcours van tweehonderd kilometer een maandje geleden. "Dat viel behoorlijk tegen, ik heb er 13,5 uur over gedaan."
Extremere omstandigheden
Door de vele regenval van de afgelopen maanden, kent het parcours extremere omstandigheden. "Er is veel modder, het is loodzwaar. Er zitten gelukkig veel droge stukken tussen met mul zand, maar het is voornamelijk heel veel dit", vertelt Wekema wijzend naar een grote plas water middenin de blubber. "De fiets krijgt het zwaar te verduren. Remblokjes slijten bijvoorbeeld heel erg snel als er veel modder tussenkomt."
'De maag begint wat te zeuren'
De deelnemers starten en finishen in het donker. De route, van Roden tot aan het Dwingelderveld, gaat door zeven van de twaalf Drentse gemeenten en is voor 80 procent onverhard. De laatste 25 kilometer wordt voornamelijk over open vlakte gereden. "Dat is behoorlijk zwaar en heftig, zowel lichamelijk als mentaal", legt Wekema uit. "De benen zijn vermoeid, de maag begint wat te zeuren. Er is nog steeds veel modder en op de open stukken ook veel wind."
'Soms word ik wakker en heb ik een beetje spijt'
Grote namen als Pieter Weening, Berden de Vries en Martijn Keizer staan maandagochtend aan de start. Ook wethouder van Noordenveld Reint-Jan Auwema gaat een poging wagen. "Ik heb meegedaan aan de Veldslag om Norg. Dat was eigenlijk mijn begin als mountainbiker", zegt Auwema. "Die honderd kilometer ging me redelijk af, al zeg ik het zelf. In mijn enthousiasme heb ik gezegd: 'Ik ga die tweehonderd kilometer ook doen'. Soms word ik wakker en heb ik een beetje spijt, maar het wordt een prachtige dag."
Droge kleding en sokken
Vijfduizend borden zullen de hele route aangeven. De deelnemers mogen een tas met droge sokken en andere kleding meenemen en kunnen voor verzorging onderweg bij zeven verzorgingsposten terecht. De deelnemers moeten voor middernacht over de streep zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.