'Nog steeds belandt te veel vet in het riool'

ASSEN - De waterschappen in onze provincie roepen ook dit jaar weer op om oliebollen- en frituurvet niet via gootsteen of toilet in het riool te laten lopen.
Volgens de waterschappen kan het vet veel beter hergebruikt worden. Ook zijn er steeds vaker gele containers bij inzamelpunten van supermarkten waar olie en vetten in kunnen.

Storingen en verstoppingen kosten miljoenen
Vet en olie zorgt er onder meer voor dat afvoeren verstopt raken. Als het vet in het riool komt zorgt dat voor hoge kosten bij gemeenten en waterschappen. "En dat zijn dus uiteindelijk extra kosten voor de burger", zegt woordvoerder Roelof Hoving van Waterschap Reest en Wieden.

Storingen
Volgens het waterschap breken de stoffen moeilijk af. Dat kan leiden tot storingen, waardoor extra werk moet worden verricht dat tijd en geld kost. Landelijk lopen de extra kosten hierdoor in de miljoenen.

Opvangen in melkpakken
Hoving: "Hoeveel mensen nog frituurvet en olie in het riool laten lopen, weten we niet. Wel merken we dat het er minder zijn geworden. Het beste is gewoon het vet op te vangen in bijvoorbeeld melkpakken. Als het gestold is, kan het in de speciale gele containers."

Hergebruik
De waterschappen stellen dat het vet heel goed hergebruikt kan worden. Zo kan er biobrandstof van gemaakt worden, maar u kunt er ook vetbollen voor de vogels van maken.

Meer informatie over het hergebruik is te vinden op deze recyclesite
Deel dit artikel: