Hoogleraar: 'Geschikt hoog opgeleid personeel in heel Nederland niet te vinden'

ASSEN - Het gebrek aan geschikt hoog opgeleid personeel voor bedrijven is niet een specifiek Drents probleem.
Dat zegt hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen Jouke van Dijk, die hier onderzoek naar deed.

Helemaal niet te vinden
Drentse bedrijven als Astron en Catawiki moeten alle zeilen bijzetten om hoger opgeleid personeel binnen te halen. Volgens Van Dijk gaat het hierbij om mensen met hele specifieke kwaliteiten. Die zijn in Drenthe inderdaad moeilijk te vinden, maar zijn ook schaars in de rest van het land en zelfs in de rest van de wereld. "Er zijn eigenlijk geen afgestudeerden die kunnen wat die bedrijven wensen", aldus Jouke van Dijk.

Lees ook: Drentse bedrijven staan te springen om hoger opgeleid personeel

'Zelf mensen trainen'
Een oplossing voor het probleem is volgens Van Dijk een betere samenwerking tussen het onderwijs en de IT-bedrijven. "Het gaat vaak om vrij nieuwe beroepen met zaken die je niet leert op een opleiding. Bedrijven moeten contact opnemen met de opleidingen en mensen vroeg binnen halen als stagiair, zodat je ze zelf kunt trainen in zaken die je belangrijk vindt."

Jouke van Dijk spreekt tegen dat hoog opgeleiden vaak vertrekken uit het Noorden: "Het gaat eigenlijk alleen om economen en juristen, maar dat is niet erg, want daar hebben we hier niet echt schaarste aan. De meeste hoger opgeleiden blijven hier."

Lees ook: Explosief groeiende internetveiler uit Assen hard op zoek naar personeel