Wist u dit al over knieperties en rollegies?

Eet smakelijk! (Rechten: archief RTV Drenthe)
Eet smakelijk! (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Op de achtergrond klinkt een mooie mengelmoes van carbidschoten, rotjes en de Top-2000. Binnen ruikt het zoet van de knieperties en vettig van de oliebollen die gebakken worden.
Het is duidelijk oudejaarsdag in Drenthe. Traditiegetrouw horen daar de knieperties en rollegies bij. Maar wist u dat...

...Knieperties symbool staan voor het oude jaar?

Traditioneel worden knieperties in het oude jaar gegeten. Het platte, zoete koekje staat symbool voor het jaar dat geweest is. Het is afgerold en je kunt het helemaal overzien.

...Rollegies juist bij het nieuwe jaar horen?

In tegenstelling tot de knieperties, eet je de rollegies juist in het nieuwe jaar. Het koekje staat voor het opgerolde jaar, het grote onbekende is verborgen in het rolletje.

...Spekdikken een soort knieperties met extra's zijn?

Tegenwoordig worden de spekdikken vooral nog in een aantal plekken in Groningen en Friesland gegeten, maar vroeger werden ze op veel meer plekken gebakken. Het zijn een soort knieperties met stukjes droge worst erin en een plakje vette spek.

...Er ook streken zijn waar men alleen maar rollegies eet?

Op sommige plekken in Nederland is het traditie om met oudjaar een leeg rollegie te eten, omdat het jaar leeg is. In het nieuwe jaar worden dan rollegies met slagroom geserveerd, omdat het nieuwe jaar nog helemaal vol zit.

...Het Huus van de Taol een recept in het Drents op de website heeft staan?

Hebt u geen familierecept voor de allerlekkerste rollegies en knieperties? Dan kunt u altijd hier een recept afkijken van het Huus van de Taol.

...er alweer druk gebakken wordt?
Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.