Aantal slachtoffers bij carbidschieten meer dan gehalveerd

GRONINGEN - Het aantal gewonden door carbidschieten tijdens de jaarwisseling in Drenthe is afgenomen door de BOCK-campagne. Dat zegt Bianca Habing van het Brandwondencentrum in Groningen.
BOCK staat voor: De Bewust Oplettende Carbid-Knaller. De campagne moet zorgen dat er minder ongelukken gebeuren bij het carbidschieten in onze provincie.

Minder slachtoffers

In het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen werden tijdens de afgelopen jaarwisseling vier carbid-slachtoffers binnen gebracht. Het jaar ervoor waren dat er 10.

Meer afstekers

De forse toename van het aantal slachtoffers vorig jaar en de daling van dit jaar, is volgens Habing geen toeval. “Het aantal slachtoffers is dit jaar afgenomen, maar het aantal mensen dat carbid afsteekt is dit jaar opnieuw toegenomen.”

Uitbreiden

De BOCK is een initiatief van het Brandwondencentrum Groningen, de Brandweer Drenthe en de Stichting Carbidschieten Drenthe. De campagne wordt in december 2016 uitgebreid naar andere provincies. "Want we zijn er nog niet. Iedere slachtoffer is er nog altijd één teveel", zegt Habing. "Ik heb ook gehoord van enkele ernstige incidenten met deksels. De campagne ging er ook om, om met een bal te gaan schieten, want daarvoor staat ook de BOCK. Komend jaar zou mooi zijn als we in het hele gebied, van Groningen tot aan de Achterhoek, de campagne kunnen draaien."
De cijfers
Aantal carbid-slachtoffers in Brandwondencentrum Groningen tijdens Oud en Nieuw:
2014 = 8% van het totaal aantal behandelde patiënten
2015 = 72% van het totaal aantal behandelde patiënten
2016 = 36% van het totaal aantal behandelde patiënten

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.