Melkophaling FrieslandCampina komt weer op gang [update]

ASSEN - Melkveehouders in Drenthe moeten hun melk laten weglopen, omdat de melk niet wordt opgehaald door FrieslandCampina.
De chauffeurs van de melkauto's vinden het te gevaarlijk om de weg op te gaan. FrieslandCampina is afgelopen nacht gestopt met het ophalen van de melk.

'Te glad'

Volgens woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina kan het niet anders. "Het is heel vervelend, maar we kunnen de melk echt niet ophalen, het is gewoon te glad", aldus Ter Avest.

Niet op tijd

Het gaat in Noord-Nederland in totaal om 450 melkveehouders. Boeren mogen de melk maximaal drie dagen bewaren. FrieslandCampina probeert het ophalen van de melk zo snel mogelijk te hervatten. "Maar zelfs dan lukt het niet om de melk, die wij vannacht niet hebben kunnen ophalen, op tijd binnen te krijgen", aldus de woordvoerder.
De laatste keer dat de melk niet werd opgehaald was in 1979.
Meldpunt
De provincie is bereid om melkveehouders te helpen, zegt gedeputeerde Henk Brink. "Als het verantwoord is en de melkfabriek bereid is om te halen, willen wij kijken of we kunnen helpen door extra te strooien op bepaalde stukken. Boeren bij wie de nood hoog is kunnen bellen naar 0900-8844. Dat is het meldpunt in Drachten, maar die weet waar de boeren moeten zijn."
Update 14:07: FrieslandCampina meldt dat in grote delen van de provincie de melk weer opgehaald wordt. Het bestuur en de ledenraad van FrieslandCampina buigen zich nog over een vergoeding voor de niet opgehaalde melk.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.