Tientallen Libanonveteranen uit het Noorden willen schadevergoeding

Militairen tijdens een herdenking van de Libanonmissie (Rechten: archief RTV Drenthe)
Militairen tijdens een herdenking van de Libanonmissie (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Ruim vijftig oud-militairen willen in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor de trauma's die ze hebben opgelopen tijdens een missie in Libanon.
Dat meldt
.
Ze volgen het voorbeeld van de Groningse Chris Kriznaric, die na een lange juridische strijd een schadevergoeding krijgt van Defensie.
De Unifil-veteranen dienden begin jaren tachtig in de VN-vredesmacht. Een aantal van hen kampt nu met een posttraumatische stresstoornis.

Lees ook:
Megaclaim Libanonveteranen in voorbereiding

Nog steeds brieven

In het kielzog van Kriznaric melden zich nu tientallen veteranen uit het Noorden bij de Utrechtse advocaat Vincent Dolderman. Hij krijgt nog elke dag aanmeldingen binnen.
"Ik wist wel dat er veel problemen waren binnen die groep, maar dat zich nog zoveel mensen zouden melden voor het krijgen van een compensatie, dat heeft mij wel verbaasd", zegt Dolderman.

Miljoenenclaim

De letselschadeadvocaat wil een gezamenlijk proces starten voor alle veteranen die zich nu bij hem melden. Het ministerie van Defensie kan een megaclaim verwachten: "Als je de hele groep bij elkaar bekijkt, dan ligt daar in potentie een schade van miljoenen euro's", aldus Dolderman.
Begin februari gaat de advocaat in gesprek met Defensie. Hij verwacht dat er na het groepsproces per individu gekeken moet worden welke compensatie gepast is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.