CdK in actie na kritiek: snel rondetafelgesprek met betrokken partijen over Factory Outlet

ASSEN - Commissaris van de koning Jacques Tichelaar wil zo snel mogelijk om tafel met alle betrokken partijen over het veelbesproken Factory Outlet Center bij Assen-Zuid.
Tichelaar zet in op volgende week, en anders de week erna. Hij zei dit vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Rondetafelgesprek

De commissaris neemt het initiatief tot een rondetafelgesprek na boze reacties op zijn nieuwjaarsboodschap, waarin hij ondernemers die tegen het FOC ageren 'conservatief denken' verweet.

'Onwaardig'

De binnenstadsvereniging MKB Assen voelde zich weggezet als 'een stelletje hunebedbouwers'. Volgens MKB Noord-voorzitter Gerard Kremer 'was Tichelaar van het paadje afgeraakt' en voorman Lambert Zwiers van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord vindt de uitspraken 'een commissaris onwaardig'.
Ook via social media als twitter kreeg hij een storm aan reacties. Tichelaar zou hiermee polariseren, terwijl hij als commissaris juist zou moeten verbinden, zo luidde vooral de kritiek.

'Typisch ook Pavlov-reactie'

Tichelaar pareert die kritiek. "Kritiek kan ik hebben. Maar zoals er nu gereageerd is, dat ik dit niet mag en kan zeggen, dat is dus weer een bevestiging van wat ik zeg. Weer die Drentse Pavlov-reactie van 'het kan niet en mag niet'. Dus hetzelfde als wat er gebeurde bij het FOC." Hij vervolgt: "Zeg dan gewoon 'ik ben het volstrekt niet met de commissaris eens'."
Dat met name de noordelijke werkgeversorganisatie stelt dat Tichelaar beter zijn mond had kunnen houden, snapt hij niet. "Ik kan zo twee nieuwjaarsspeeches naar voren halen, waarin ik opper om naar één noordelijk landsdeel te gaan. Ze waren lovend over me. Eindelijk eens een commissaris die een mening geeft. Maar nu het niet in hun straatje past, mag ik niks zeggen."

Kansen sporadisch

Volgens Tichelaar is 2016 voor de Drentse economie een kanteljaar. "Je schrikt van de cijfers, als je ziet hoe Drenthe er nu voor staat. De kansen die voorbij komen zijn sporadisch en dan moet je snel beslissen."
Zo'n kans is volgens hem het Factory Outlet Center, dat ruim driehonderd banen kan opleveren. "We zijn de afgelopen vijf jaar in Drenthe 8.000 banen kwijtgeraakt. En daar komen nu nog eens honderden bij in de schoenenbranche. Drenthe loopt over de rand, het kan naar links of naar rechts."

Elkaar vinden

Volgens Tichelaar is het nu zaak dat voor- en tegenstanders van het FOC snel met elkaar aan tafel gaan. Die oproep deed hij dinsdag al in zijn nieuwjaarsboodschap. Maar na boze brieven van MKB-Noord en VNO-NCW Noord, neemt hij nu het initiatief. "Er zijn bedreigingen van zo'n Factory Outlet, maar ook kansen. En het zou mooi zijn om elkaar daar te vinden."

Gespreksleider

De ondernemers moeten volgens hem dan wel uit het standje 'het kan niet en het zal niet'. "En de gemeente moet zoeken naar een oplossing, hoe je aan de kritiek tegemoet kunt komen.", zegt hij.
Zijn eigen rol ziet hij als gespreksleider. "De standpunten worden ingenomen door de mensen aan tafel. Ik wil graag kansen pakken, in gesprek gaan, een open discussie voeren, zonder voorwaarden vooraf. Je moet kijken waar je elkaar kunt vinden. En soms moet je ook respecteren dat dat niet lukt."

Aan de slag

Volgens Tichelaar ligt het besluit uiteindelijk bij de gemeenteraad van Assen. "Zij moeten de beslissing nemen. Later is de provincie pas. Maar ga aan de slag, het resultaat telt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.