Diever werkt aan bouw van authentiek Shakespearetheater

DIEVER - Er zijn plannen voor de bouw van een authentiek Shakespeare-theater bij Diever. Het moet in de buurt komen van het huidige theater waar de jaarlijkse Shakespeare-voorstellingen worden gespeeld.
Het gaat om een rond, houten theater, waar 200 mensen in kunnen. De bedoeling is er kleinere voorstellingen te doen, los van de grote Shakespeare-opvoering in augustus en september. Verder is het geschikt voor lezingen, activiteiten uit het dorp Diever, en het dient als trekker voor toeristen.

'Een uitdaging'

De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar gaat zich sterk maken voor het theater, zo zei hij vanmiddag bij Radio Drenthe in het programma Cassata. "Dit is een uitdaging, hier gaan we voor. Wij willen proberen dat te bouwen."

Uitgelezen moment

Het is 23 april de 400ste sterfdag van Shakespeare. Volgens Tichelaar een uitgelezen moment om als Drenthe, en dus vooral Diever, meer te doen met Shakespeare. "Laten we eens kijken wat we ermee kunnen doen", zo zei hij eerder deze week ook al in zijn nieuwjaarsboodschap.
Zijn advies was, het maken van voorstellingen, boeken uitgeven en een authentiek theater te realiseren bij Diever. Maar duidelijk is nu, dat er al hard achter de schermen aan het plan gewerkt wordt.

Shakespeare is Diever

Onder meer regisseur Jack Nieborg, burgemeester Rikus Jager van Westerveld en de mensen van het Shakespearetheater zijn betrokken bij de plannen. Ook heeft de commissaris Provinciale Staten er al op gewezen dat dit initiatief eraan komt. "En de reden is, dat ook elders in het land aandacht aan Shakespeare wordt besteed. Wat wij nou graag willen bereiken is, dat als je Shakespeare zegt, dan zeg je Diever", aldus Tichelaar.
Hoeveel geld de provincie in het initiatief steekt in Diever, kan Tichelaar niet zeggen. "Daar gaan de Staten over. En die heb ik ook opgeroepen er gericht geld in te steken." Het project op 23 april, de 400ste sterfdag van Shakespeare, klaar hebben, dat lukt zeker niet. "Ik wil veel, maar dat halen we niet. Maar als we dit jaar voor elkaar krijgen, om het te doen, dan knijp ik mijn handjes dicht."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.