Staking bij Rademakers Gieterij in Klazienaveen: 'Ze willen ons alles afpakken'

KLAZIENAVEEN - Werknemers van Rademakers Gieterij in Klazienaveen hebben vanaf vanochtend 6.15 uur het werk neergelegd.
Ongeveer veertig medewerkers uit de grootmetaal verzamelden zich in alle vroegte bij de poort. Vakbondsleden komen daarna bijeen in restaurant de Kombuys. Er wordt de hele dag gestaakt door de medewerkers.
Afpakken
Cor Blok werkt al sinds 1980 bij Rademakers in Klazienaveen. "Ik heb al zo vaak gestaakt, dat is niet meer op twee handen te tellen", aldus Blok. "Ze willen ons alles afpakken, wat we de laatste jaren hebben opgebouwd."
Onderhandelingen
In de grootmetaal wordt al maanden actie gevoerd. Gesprekken tussen de vakbonden en werkgeversorganisatie FME hebben dus niet het gewenste effect gehad. "De verkennende gesprekken zijn afgelopen vrijdag mislukt", aldus Bart Plaatje van vakbond FNV. "Onderhandelen is op dit punt zinloos, we zijn al een half jaar bezig."
Doorgaan
Vakbond CNV doet ook mee aan de staking. "Dit gaat echt veel te ver, dit kan echt niet. Daarom staan we zij aan zij met FNV", aldus Johannes Osinga van CNV. "Dit gaat door, zolang de leden zeggen dat we doorgaan. We vinden het onverantwoord, dat gezinnen al acht maanden wachten op een loonsverhoging."
Meer stakingen
Deze week zullen er meer stakingen zijn, bij onder meer Honeywell en Draka in Emmen. Ook bij bedrijven in het grootmetaal in Hoogeveen en Assen zal gestaakt worden. Op welke dagen dat zal gaan gebeuren, willen de bonden nog niet bekend maken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.