David Bowie als laatste klanken van het orgel in Jozefkerk Assen

ASSEN - Het orgel van de Jozefkerk in Assen wordt vanochtend voor het laatst bespeeld, want het wordt helemaal uit elkaar gehaald voor een restauratie.
De restauratie gaat acht maanden duren. "Het orgel is in 1896 door Van Dam gemaakt, een orgelbouwer uit Friesland", vertelt organist Johan Gerkes. "In die tijd was het materiaal heel duur, maar het arbeidsloon was erg goedkoop. Tegenwoordig is dat andersom."

Jaren '80
Het orgel werd in de jaren tachtig ook al gerestaureerd. "Toen was het nauwelijks meer bespeelbaar", legt Gerkes uit. "Nu zit er in de blaasbalg een lekkage, dan heb je klankverlies. Dan klinkt het minder mooi. Om dat te restaureren, moet het hele orgel uit elkaar."

Schilderen
Naast het restaureren van de balg, zal ook het orgel weer in de oorspronkelijke kleuren geschilderd worden. Het orgel wordt schoongemaakt en helemaal nagelopen.

David Bowie
Organist Stef Tuinstra speelde vanochtend nog het nummer Space Oddity (Ground Control to Major Tom) van David Bowie. Vandaag werd bekend dat de Britse muzieklegende op 69-jarige leeftijd is overleden, na een gevecht van achttien maanden tegen kanker.
Deel dit artikel: