Cafés vechten voor hun bestaan: 'Caféhouders moeten inventiever worden, overheid moet beter handhaven'

Cafés in Drenthe hebben het moeilijk (Rechten: archief RTV Drenthe)
Cafés in Drenthe hebben het moeilijk (Rechten: archief RTV Drenthe)
ROLDE - Vooral de cafés in kleinere Drentse dorpen en in de buitengebieden hebben het moeilijk. Dat zegt horeca-ondernemer en lid van Koninklijke Horeca Nederland Agnes Holtjer uit Rolde.
Dat in de afgelopen acht jaar een op de vijf kroegen in Drenthe de deuren sloot, heeft volgens Holtjer verschillende oorzaken.

Kroegen hebben last van regelgeving

"Enerzijds zie je de leegloop in de dorpen", verklaart Holtjer het probleem. Anderzijds ligt het volgens haar aan de regelgeving en de toegenomen concurrentie. "De wet- en regelgeving is de afgelopen jaren enorm aangescherpt voor cafés. Onder andere het rookbeleid is veranderd en de leeftijd voor het kopen van alcohol is verhoogd van 16 naar 18 jaar."

Oneerlijke concurrentie

"Maar ook steeds meer andere partijen zijn actief op horecagebied". Holtjer doelt daarbij op culturele instellingen als dorpshuizen, zorginstellingen en de detailhandel. Volgens haar is dat oneerlijke concurrentie. "Concurrentie is positief, maar wel op basis van gelijkwaardigheid. En daar is geen sprake van. Wij zien dat gemeenten bij deze partijen niet echt handhaven."

'Caféhouders moeten inventiever worden'

Om te kunnen blijven bestaan, moeten caféhouders volgens Holtjer inventiever worden. "Je moet enerzijds inspelen op wat jouw vaste gasten wensen. En wil je nieuwe gasten krijgen? Dan moet je inspelen op de trends die spelen."

Positieve verhalen

Ondanks de vele kroegen die de afgelopen jaren sloten, zijn er volgens de horeca-ondernemer ook genoeg positieve verhalen. "Er zijn ondernemers die het in deze tijd het enorm goed hebben gedaan. Die komen met ideeën en gaan samenwerken met nieuwe partners. Dat loont."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.