Boer werkt jarenlang nietsvermoedend boven vliegtuigbom bij Nieuw-Schoonebeek: Ik heb een engeltje op mijn schouder gehad

Op een akker aan de Europaweg net buiten Nieuw-Schoonebeek werd de bom ontdekt (Rechten: anonieme bron)
Op een akker aan de Europaweg net buiten Nieuw-Schoonebeek werd de bom ontdekt (Rechten: anonieme bron)
NIEUW-SCHOONEBEEK - Op een akker aan de Europaweg in Nieuw-Schoonebeek is een duizendponder uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De vliegtuigbom wordt morgen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht.
De bom is volgens Alfred Huser, de eigenaar van het stuk land waar de bom is gevonden, afkomstig van een Britse bommenwerper. Het vliegtuig werd in 1943 neergehaald en stortte neer in het stuk land, vlakbij de plek waar nu ook de bom is gevonden.

'Je kan je armen er niet omheen leggen'

Medewerkers van de EOD hebben Huser verteld dat het om een duizendponder gaat. Huser: "De bom is 1,70 meter lang en je kunt je armen er niet omheen leggen. Hij lag slechts vijftig centimeter onder de grond."

Geluk gehad

Huser denkt dat hij de afgelopen jaren verschillende keren geluk heeft gehad. "Wij hebben echt een engeltje op onze schouder gehad. Bij het cultiveren gaat je altijd vrij diep door de grond. Gelukkig hebben wij die bom nooit per ongeluk tot ontploffing gebracht."
De akker aan de Europaweg is een geliefde plek voor mensen met een metaaldetector om te zoeken naar materialen die zijn overgebleven van het vliegtuig. Gisterochtend werd de bom ontdekt.

Vader en zoontjes vinden bom

"Samen met mijn zoons Yannic en Yde haalde ik zondagochtend een frisse neus", vertelt Rob Wethly uit Schoonebeek. "We hadden onze metaaldetector meegenomen en hoopten wat onderdelen van het vliegtuig te vinden. Maar toen hij voor de tweede keer begon te piepen had ik al snel door dat we iets meer hadden gevonden dan een stukje aluminium."
Wethly, die ook de oprichter is van een studiegroep die onderzoek doet naar vliegtuigcrashes in de regio Schoonebeek, alarmeerde de politie. "Daarna werd ook al snel de EOD ingeschakeld."

Niet blij met vondst bom

"In eerste instantie was ik niet echt blij met het vinden van de bom, want morgen wordt hij opgeblazen. Ik had bijvoorbeeld liever een stukje sieraad van een van de inzittenden van het vliegtuig gevonden, zodat we dat naar de nabestaanden hadden kunnen sturen", kijkt Wethly terug. "Maar nu kijk ik er toch iets anders tegenaan. Die bom lag zo ondiep, die is 72 jaar lang een gevaar geweest. Ik ben blij dat dat gevaar nu geweken is."

EOD brengt bom tot ontploffing

"Op dat moment is de EOD aan het werk gegaan", weet Huser. Omdat de bom ongeveer vijfhonderd meter van woningen vandaan ligt, wordt hij morgen ter plekke tot ontploffing gebracht. Daarvoor wordt vierhonderd kuub zand op de bom aangebracht.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.