Jongens (12 en 9) vinden vliegtuigbom met hun vader: 'Het was heel spannend'

NIEUW-SCHOONEBEEK - Het was erg spannend voor Yannic Wethly (12) en zijn broertje Yde (9). Samen met hun vader vonden ze zondag een bom uit de Tweede Wereldoorlog.
De duizendponder lag op een akker aan de Europaweg in Nieuw-Schoonebeek. Yannic was niet blij met de vondst. "Niet echt nee, want volgens mijn vader is het toch een risico. Maar het was toch wel spannend, omdat het een bom uit de Tweede Wereldoorlog is."

Niet vertellen
Yde mocht het gisteren nog niet op school vertellen. "Dat mag ik eigenlijk pas als de bom is ontploft", vertelt hij op Radio Drenthe. De bom wordt waarschijnlijk vanmiddag tot ontploffing gebracht. De jongens willen nog vaker op pad met een metaaldetector. "We mogen nu even niet zoeken op die plek. Pas als de bom ontploft is. Misschien ligt daar nog wel meer."

De jongens willen wel graag kijken als de bom wordt ontploft. "Van m'n vader mag dat wel", vertelt Yannic. "Maar we moeten wel gewoon naar school."

Lees ook: Boer werkt jarenlang nietsvermoedend boven vliegtuigbom bij Nieuw-Schoonebeek

Vaker graven
De vader van de jongens, Rob Wethly, gaat vaker met zijn zoons op pad met een metaaldetector. "We weten wel een beetje hoe het werkt. Zondagochtend was het lekker weer en na tien minuten buiten kregen we al een signaal. Dat ding gaat piepen en dan moet je graven", vertelt Wethly. "Ik heb een militaire achtergrond, dus ik weet wat de risico's zijn."

Aan de kant
Toen Wethly ontdekte dat het om een bom ging, stuurde hij zijn zoons weg. "De bom is wel 1,70 meter lang en 42 centimeter in doorsnede." De bom wordt vandaag onder een grote bult zand begraven en daarna tot ontploffing gebracht door de EOD.
Deel dit artikel: