Nieuw-Schoonebeek maakt zich klaar voor de ontploffing van de vliegtuigbom

NIEUW-SCHOONEBEEK - De vliegtuigbom in Nieuw-Schoonebeek ligt verstopt onder een vijf meter hoge laag zand. Om 13.00 uur zal de bom tot ontploffing worden gebracht.
De eigenaar van het land, Alfred Huser, mag op de knop drukken. De vinders van de bom, Rob Wethly en zijn zoons Yannic en Yde, zullen erbij zijn. De ontploffing is live te zien op TV Drenthe en
.
Op afstand
Het publiek is inmiddels naar Nieuw-Schoonebeek gekomen. Ze staan op flinke afstand van de bom. "We willen honderd procent zeker weten dat er niemand in de omgeving is", legt Bart van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) uit op Radio Drenthe. "We willen ons niet haasten, we moeten zeker weten dat er niemand binnen de veiligheidscirkel is."
Zware bom
Volgens Bart is het een zware bom die in het weiland aan de Europaweg ligt. "Als je erop staat kan er niks gebeuren, maar als je gaat graven kan hij afgaan als je er tegenaan komt", legt de EOD'er uit. "We krijgen tientallen bommeldingen per jaar, maar we gaan er altijd voorzichtig mee om. We willen wel ons pensioen halen met dit werk."
Flinke klap
De ontploffing kan een flinke klap in de omgeving veroorzaken. "Het is wel afhankelijk van het weer. Bij laaghangende bewolking hoor je het minder ver. Maar die klap komt er wel", aldus Bart. De bom is afkomstig van een Britse bommenwerper.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.