Boeren hebben het moeilijk sinds de afschaffing van het melkquotum: 'Het gaat soms nergens meer over'

NIJEVEEN - "Je moet er wel de humor van blijven inzien, anders is het niet te doen. Het gaat soms nergens meer over", zegt melkveehouder Korné de Boer uit Nijeveen over de afschaffing van het melkquotum en de nieuwe fosfaatregels.
Boeren hebben het zwaar sinds de afschaffing van het melkquotum vorig jaar. Eindelijk konden ze hun bedrijf uitbreiden. Maar dat leverde meer mest op, waardoor er nieuwe strenge regels voor terugkwamen.


De vraag die steeds meer boeren zich stellen is of de afschaffing van het melkquotum wel zo'n goed idee was. "De vlag ging bij ons niet uit toen het quotum werd afgeschaft, maar het kon ook niet langer doorgaan", stelt De Boer. Hij heeft 130 melkkoeien in twee stallen staan.
Melk gaat nu de hele wereld over
"Het melkquotum beschermde de markt, maar dat werkte de laatste jaren gewoon niet meer. Niet overal op de wereld gold een melkquotum en de wereld wordt steeds mobieler. Melk stroomt nu de hele wereld over," zegt De Boer.

Investeringen voor niks

De Boer heeft flink geïnvesteerd nadat bekend werd dat het melkquotum zou verdwijnen. Hij heeft de stal uitgebreid en een stuk grond bijgekocht. "Investeringen waar ik nu niks mee kan, omdat ik niet meer koeien kan houden door de nieuwe mestregels." Meer koeien betekent meer mest en dat mag op dit moment niet.
Geen oplossing
Een oplossing voor de nieuwe problemen waar boeren tegenaan lopen heeft De Boer ook niet. "Ik zou het echt niet weten, op een gegeven moment zijn er overal regels voor en is het moeilijk te volgen. Ik probeer gewoon niet teveel mest te produceren, dan riskeer ik geen boete."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.