Cel geëist voor dreigementen tegen politie en basisschool

De Eeldenaar ging met een mes en een hamer naar de basisschool van zijn kinderen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De Eeldenaar ging met een mes en een hamer naar de basisschool van zijn kinderen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN/EELDE – Tegen een 35-jarige man uit Eelde eiste de officier van justitie dinsdag negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, en psychiatrische hulp voor ernstige bedreigingen en vernieling.
Klauwhamer

In september 2014 sloeg de van oorsprong Irakese man de ruiten van een woning in Paterswolde in met een klauwhamer. Hij werd naar eigen zeggen regelmatig uitgescholden op straat en dacht dat in die woning de jongens woonden die dat deden. De politie deed er niks aan, zei hij.

Basisschool

Daarna liep hij naar de basisschool van zijn kinderen in Eelde terwijl hij de klauwhamer en een mes in zijn handen had. Mensen die hem door Eelde zagen lopen met de wapens belden de politie. Op school praatte de man rustig met een paar leraren, maar toen de politie erbij kwam, ging het opnieuw mis.

Pepperspray

Schreeuwend rende hij op de twee agenten af en hij weigerde zijn wapens te laten vallen. Dat gebeurde pas toen een van de twee zijn pepperspray gebruikte. De agenten willen 700 euro schadevergoeding omdat ze vreesden dat hun laatste uur geslagen had.

Door het lint

Op 14 december afgelopen jaar kreeg de man, die inmiddels vijf jaar in ons land woont, ruzie met een medewerkster van maatschappelijk werk. Hij zei dat hij met messen naar de school zou gaan. De ongeruste vrouw belde de politie. Agenten vonden de Eeldenaar bij een supermarkt in het dorp. Na zijn aanhouding ging hij op het politiebureau weer door het lint. Daar dreigde hij opnieuw naar de school te zullen gaan en de mannen daar te vermoorden en de vrouwen te verkrachten. Sindsdien zit hij vast.

Psychiater

”Ik heb alleen gedreigd. Ik heb geen autobom geplaatst, een mortierbom gegooid of iemand afgeslacht”, aldus de Eeldenaar. De dreigementen zou hij nooit uitvoeren, zei hij erbij.
Tijdens zijn voorarrest weigerde de man met een psychiater te praten. “Daardoor weten we niet wat er met hem aan de hand is. Maar dat er wat met hem aan de hand is, is wel duidelijk”, aldus de officier van justitie. Op 26 januari doet de rechtbank uitspraak.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.