Winkelleegstand Drenthe neemt toe: Faillissement V&D zorgt voor nog meer problemen

Een faillisement van de Vroom en Dreesman zal voor nog meer winkelleegstand zorgen (Rechten: Jeppe Oostenga/RTV Drenthe)
Een faillisement van de Vroom en Dreesman zal voor nog meer winkelleegstand zorgen (Rechten: Jeppe Oostenga/RTV Drenthe)
ASSEN - Drenthe is een van de weinige plekken in Nederland waar vorig jaar de leegstand van het aantal winkels is toegenomen. En mochten de faillissementen van de V&D en verschillende schoenenwinkels doorzetten, dan moeten we vrezen voor nog meer winkelleegstand.
Dat zegt Gertjan Slob van retailonderzoeker Locatus, dat onderzoek doet naar de winkelleegstand in Nederland.

'Toename valt mee'

Volgens Slob valt de toename van de winkelleegstand in Drenthe mee. "Het gaat niet om heel veel vierkante meters die leeg zijn komen te staan. Aan de ene kant zie je winkels verdwijnen, aan de andere kant komen daar weer nieuwe initiatieven voor terug."

Drentse steden te klein?

Het probleem van Drenthe lijkt te liggen in de middelgrote steden als Assen, Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel. "Wat wij zien is dat de winkelcentra in de echt grote steden in Nederland het erg goed doen, net als de centra waar we onze boodschappen doen", zegt Slob. "Maar de middelgrote steden hebben het lastig."
Als dan mogelijk ook de V&D en verschillende schoenenwinkels uit de binnenstad wegvallen, heeft dat flinke gevolgen voor Assen en Emmen. Slob: "Die gevolgen zijn veel groter dan bijvoorbeeld voor een stad als Groningen, omdat die stad er minder van afhankelijk is."

'Factory outlet center geen goed idee'

Als er dan ook een factory outlet centrum buiten het centrum van Assen zal komen, heeft dat volgens Slob nog meer negatieve gevolgen voor het winkelcentrum van de stad. "Dat is voor de winkelstand in het centrum van Assen niet goed. Wil je dat het centrum van Assen een leuk centrum blijft, dan is een outlet centrum buiten de stad zeker geen goed idee."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.