Veilig Verkeer Nederland: Drenthe is te donker geworden

BARGER-COMPASCUUM - De provincie Drenthe is doorgeslagen in het weghalen van lantaarnpalen in het buitengebied. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Nog meer lichtmasten verwijderen is volgens VVN onverantwoord.
De kritiek komt van de afdeling Emmen van Veilig Verkeer Nederland.
"Rond veel dorpen is het de afgelopen jaren in rap tempo een stuk donkerder geworden, vaak na weinig overleg met de inwoners. Het weghalen van de lichtmasten doet de verkeersveiligheid geen goed", zegt voorzitter Fokke Sanders.

Gitzwart

Sanders nam een kijkje in Barger-Compascuum. Daar zijn langs de N379 de voorbije jaren 39 lantaarnpalen weggehaald. Bewoners vinden het daar te donker, zoals Koop Strijker. "Het is buiten ons dorp gewoon gitzwart en dat vinden wij verschrikkelijk."

Vervangende verlichting

Plaatselijk Belang heeft de provincie een brief gestuurd, waarin gevraagd wordt om vervangende verlichting. De fractie van de SP heeft de kwestie op de agenda gezet, het komt woensdagmiddag aan de orde tijdens de commissievergadering in het provinciehuis. Tot die tijd wil gedeputeerde Henk Brink niet op de kwestie reageren.

Nieuw-Schoonebeek

Inmiddels zijn in Drenthe zo'n duizend lantaarnpalen weggehaald door de provincie, nadat Provinciale Staten daar in 2007 toe besloten. Veilig Verkeer Nederland vindt het nu wel genoeg. "In Nieuw-Schoonebeek staan ze nog, maar ook daar zouden ze weg moeten. We roepen de provincie op om dat niet te doen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.