'Eritrese meisjes niet zwanger geraakt in kerk'

ORANJE - Er zijn geen jonge Eritrese vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Oranje zwanger geraakt in de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam.
Dat zegt voorzitter Teklit Girmazion van de kerk tegen de NOS.

'Bij mensen thuis is het anders'

In de kerk zitten mannen en vrouwen gescheiden van elkaar. "Hier is het in ieder geval niet gebeurd", zegt de voorzitter. Of het bij kerkgangers thuis is gebeurd, weet hij niet. "Bij mensen thuis is het anders."
'Iedereen reageerde geschrokken'
"Wij zijn binnen de kerk heel erg open. Ik heb geen minderjarige meisjes gezien die zwanger zijn", zegt Girmazion. De voorzitter belde meteen met andere mensen binnen de kerkgemeenschap toen het bericht over de zwangerschappen naar buiten kwam. "Iedereen reageerde geschrokken. Niemand geloofde het."

Lees ook:

'Twintig asielzoekers uit Oranje zwanger na bezoek aan kerk Rotterdam'

Reactie COA

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers reageert op de kwestie met een bericht op hun website. "Het klopt dat het COA signalen van personeel, Vluchtelingenwerk, Nidos en derden heeft ontvangen die wijzen op mogelijk misstanden met minderjarige asielzoekers in Oranje en andere AZC's in het land. In alle gevallen heeft het COA direct melding gedaan bij de politie." De politie Rijnmond is inmiddels een onderzoek gestart.
Vragen
Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork heeft inmiddels vragen gesteld aan de voorzitter van de gemeenteraad. De partij wil onder meer weten of er al contact geweest is met het COA over de zaak en of het bekend is dat de asielzoekers de kerk in Rotterdam bezochten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.