Hoogleraar: Factory Outlet Center Assen goed voor werkgelegenheid

ASSEN - Een Factory Outlet Center bij het TT-Circuit in Assen kan zorgen voor nieuwe banen, terwijl die nu verloren gaan door het verdwijnen van winkelketens.
Dat zegt hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen.

De grote schrik

Leegstand is de schrik van iedere binnenstad. Volgens onderzoeksbedrijf Locatus is die leegstand in Drenthe vorig jaar groter geworden, terwijl die in de rest van Nederland stabiel bleef. In dorpen heeft de detailhandel het nog moeilijker. Volgens Van Dijk komt het vooral doordat steeds meer mensen aankopen doen via internet.
Van Dijk schat dat de afgelopen jaren zo'n 20-duizend banen in de Drentse detailhandel zijn verdwenen: "Dat is een behoorlijke klap, zo'n tien procent van de werkgelegenheid."

Nieuwe initiatieven

Het zijn vooral nieuwe initiatieven als een Factory Outlet Center (FOC) in Assen die redding kunnen bieden, beweert Van Dijk: "Mensen willen veel verschillende winkels met veel verschillende dingen." Een FOC levert volgens hem banen op, die dan juist in de regio blijven: "Het hier doen is goed voor het Noorden", aldus Jouke van Dijk.
Of de leegstand dit jaar doorzet, hangt volgens Locatus vooral af van of winkels als V&D en Scapino daadwerkelijk verdwijnen uit Drenthe.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.