Staatsbosbeheer eist duidelijkheid over bouw infocentrum Holtingerveld

DARP - Staatsbosbeheer is wel klaar met de slepende discussie over de komst van een informatiecentrum bij de toegangspoort van het Holtingerveld.
De natuurorganisatie wil nu eindelijk wel eens duidelijk, anders dreigt het budget voor dit centrum bij Havelte te verdwijnen.

Geld staat te wachten
Staatsbosbeheer is de grootste financier. "We betalen 160.000 euro. Dat staat al drie of vier jaar lang te wachten voor dit initiatief", zegt provinciehoofd Bert Hummelen van Staatsbosbeheer. 

Slechte plek voor infocentrum
Er is onder meer vanuit partijen als de Stichting Holtinger Schaapskudde en het Vlinderparadijs op het terrein kritiek op het plan. Zo komt het informatiecentrum bij de ingang van het terrein, waardoor de schaapskooi niet meer zichtbaar is. De stichting trok meerdere keren aan de bel bij de gemeente.

De gemeenteraad van Westerveld riep het college op om met die partijen om tafel te gaan. Dat is gebeurd en gisteravond was er een extra informatieavond in buurthuis De Stobbe in Darp. Inwoners konden daar hun kritiek en wensen kwijt.

Iedereen is er klaar voor
Inmiddels duurt de discussie al zo lang dat geldschieters als de provincie Drenthe en Staatsbosbeheer niet meer willen wachten. Gedeputeerde Henk Jumelet: "Iedereen is er klaar voor, alle trajecten zijn doorlopen. Het zou mooi zijn als iedereen vindt dat dit een mooie toevoeging is."

Staatsbosbeheer gaat nog een stap verder. "We laten het geld niet tot in eeuwigheid liggen. We verwachten brede steun van de gemeenteraad voor dit plan. We staan er achter, maar er moet nu wel een besluit komen."

Voor de stichting Holtinger Schaapskudde is er geen reden om hun zegen te geven aan dit initiatief, zegt voorzitter Duco Heun: "Het plan ligt er nog net zo als vier maanden geleden. Dit is een historische vergissing."

Protestmars tegen plek infocentrum
Heun en anderen gaan vrijdag een soort protestmars houden door een wandeling te maken over het Holtingerveld. Tijdens deze mars wordt gesproken over de bezwaren die er zijn. "We hopen dat er veel mensen komen. Velen weten niet waar het infocentrum komt te staan. Dat is echt een hele slechte plek." 

Binnenkort staat de bouw van het infocentrum weer op de agenda van de gemeenteraad. Zegt de gemeenteraad dat er geen bezwaar is, dan kan de bouw beginnen.