Personeel Draka in Emmen staakt: 'Het gaat niet alleen om geld, het gaat ook over vrijheid'

EMMEN - Het personeel van de Draka in Emmen heeft sinds gisteravond 23.30 uur het werk neergelegd.
De avond- en ochtendploegen verzamelen zich vanochtend voor de poort van het bedrijf. Ze vormen daar een soort fuik om ander personeel te vertragen. Volgens FNV-bestuurder Bart Plaatje worden collega's die wel willen werken daar aangespoord om toch het werk neer te leggen.

'Het gaat over vrijheid'

De vakbonden en de werkgevers in de metaalsector liggen al maanden in de clinch over een nieuwe cao. "Wij houden strak vast aan onze wensen", zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper. "We willen loonsverhoging en zeggenschap over bijvoorbeeld de vakantie en vakantiedagen bij de werknemers neerleggen. Het gaat hier niet alleen om geld, het gaat ook over vrijheid."

Lijnrecht tegenover elkaar

Werkgeversorganisatie FME wil volgens Kuiper juist geen loonsverhoging en wil werkgevers laten beslissen over vakanties. "Daar gaan we natuurlijk niet mee akkoord, daar blijven we tegenaan hikken", aldus Kuiper.
Er wordt de hele week gestaakt bij bedrijven in de grootmetaal. Maandag legden werknemers van Rademakers Gieterij in Klazienaveen het werk neer en gisteren staakte het personeel van de Honeywell in Emmen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.