Uitbaggeren Linthorst Homankanaal en Middenraai nodig om natte voeten te voorkomen

NOORDSCHESCHUT - Voor het eerst sinds tientallen jaren vaart er weer een schip in het Linthorst Homankanaal bij Noordscheschut. Het in onbruik geraakte kanaal tussen Beilen en Noordscheschut wordt uitgebaggerd om wateroverlast te voorkomen.
Waterschap Drents Overijsselse Delta was in 2013 al begonnen met baggeren in het bovenste deel van het kanaal tot Tiendeveen. Nu is het laatste stuk aan de beurt tot aan Noordscheschut.
Nooit gebaggerd
Sinds de aanleg in 1926 is het Linthorst Homankanaal nooit meer uitgebaggerd. Omdat het sinds 1970 gesloten is voor de scheepvaart, slibt het dicht.
Het kanaal is tegenwoordig vooral belangrijk voor waterafvoer. Maar die afvoer wordt steeds slechter als er meer slib op de bodem ligt. Daarom moet de komende tijd 112.000 kubieke meter slib uit het water worden gehaald.

Geen vervuiling

Er wordt gebaggerd vanaf het water, waardoor meteen het meeste water al uit het baggerslib terug in het kanaal stroomt. Bij Noordscheschut is een groot baggerdepot aangelegd waar het slib naar toe gaat. In het depot moet het slib eerst indrogen voordat het verder kan worden verwerkt.
Net als in 2014 bij Tiendeveen wordt het overgebleven droge slib verwerkt in de omliggende landbouwgrond. Deze manier van verwerken kan alleen omdat er geen vervuiling in het slib zit. Dat was vorig jaar wel het geval in een klein stukje van het kanaal bij Tiendeveen. Dat deel van het slib is door een erkend bedrijf afgevoerd en verwerkt.

Middenraai ook nodig


Ook de 15 kilometer lange Middenraai tussen Nieuweroord en Westerbork moet deels worden uitgebaggerd. De in 1860 voor de turfafvoer aangelegde Middenraai slibt ook dicht. Met het gedeelte tussen Witteveen en Nieuw Balinge wordt deze maand begonnen. Anders dan bij grote broer Linthorst Homan kan er bij dit kanaal vanaf de wal worden gebaggerd.

Kosten

De baggerwerkzaamheden in het laatste deel van het Linthorst Homankanaal kosten 125.000 euro, het werk in de Middenraai kost 235.000 euro. De totale kosten van alle baggerwerkzaamheden in beide kanalen sinds 2013 bedragen 650.000 euro.

Historie kanalen

Meer weten over de kanalen? Bekijk hier de geschiedenis van het Linthorst Homankanaal en de Middenraai.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.