Kunstenaar uit Hoogeveen wil samen met asielzoekers kunst maken

Syrische vluchtelingen doen mee aan het initiatief van Jacob Bos (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Syrische vluchtelingen doen mee aan het initiatief van Jacob Bos (Rechten: Archief RTV Drenthe)
HOOGEVEEN - Hij wil tegenwicht bieden aan alle negativiteit rondom asielzoekers. Daarom gaat kunstenaar Jacob Bos samen met Nederlandse kunstenaars en kunstenaars onder vluchtelingen een expositie houden.
Bos heeft nog één probleem. Hij zoekt naar een leegstaand pand op een A-locatie in Hoogeveen waar de kunst in mei en juni kan worden geëxposeerd.

Steenbergen

"Het idee voor dit project ontstond toen ik keek op tv naar de protesten bij Steenbergen", vertelt Bos. "Ik heb namelijk het idee dat die groep mensen die daar hard schreeuwt maar een heel klein deel van de Nederlanders vertegenwoordigt."

Syrische kunstenaar is enthousiast

Bos mailde vervolgens met het COA en het azc in Hoogeveen. Zo kwam hij in contact met Mahmut, een jonge kunstenaar uit Syrië die vluchtte voor het geweld daar. "Hij is enkele keren bij mij langs geweest en we hebben gesproken over mijn ideeën. Hij wil graag meewerken. Via hem ben ik in contact gekomen met andere vluchtelingen uit Syrië."
De Hoogeveense kunstenaar wil met de expositie een gevoel uiten. "Dat kan met beeldende kunst", legt Bos uit. "Het is een soort beeldtaal. Zonder woorden kun je soms meer zeggen dan met woorden."

'Pand mag niets kosten'

"In Hoogeveen staan heel veel panden leeg. Ik hoop dat een van de eigenaren wil meewerken en zijn ruimte ter beschikking wil stellen. Maar het mag niets kosten", aldus Bos.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.