Gebied rondom molen Zeldenrust gaat op de schop

EMMEN - Al meer dan 100 jaar zijn molen Zeldenrust en het naastgelegen tuincentrum Omvlee een begrip in de wijk Zuidbarge. Maar eigenaren Sietse en Elza Omvlee zijn met pensioen en hebben de deuren van het tuincentrum gesloten. Het hele terrein gaat nu op de schop.
Zeven jaar geleden ontstond het idee, en na jaren van praten en procedures is het zover. Het woonhuis en de loods gaan plat en de grond wordt opgedeeld in vijf kavels waarop huizen komen te staan met als middelpunt de molen.

Wind
"Dat gaat niet zomaar", vertelt Sietse Omvlee, "het worden kleine boerderijen die passen bij Zuidbarge. Ook staan ze allemaal met de nok richting de molen zodat de woningen geen wind vangen. Want de molen moet gewoon blijven draaien."

Molen in de achtertuin
In tegenstelling tot het wonen vlakbij een windmolen is een molen in je achtertuin juist erg plezierig volgens Omvlee. "De wieken zijn veel kleiner, ze draaien langzamer en het maakt amper geluid. Meestal draaien ze maar een paar uurtjes per dag en dat maar twee of drie dagen per week. Ik zelf vind het prachtig, zo'n molen in de achtertuin."

De kavels zijn afgelopen maandag in de verkoop gegaan. Volgens Omvlee is er al belangstelling. Hij verwacht dat alle vijf de kavels binnen twee tot drie jaar verkocht zijn. Zelf kan Omvlee dan niet meer van de molen genieten. Samen met zijn vrouw verhuist hij naar een kleinere woning.
Meer over dit onderwerp:
Molen Zeldenrust Zuidbarge Sietse Omvlee nieuwbouw
Deel dit artikel: