Hoe gaat het met de ooievaar in Nederland?

DE SCHIPHORST - Klepperend komen ze aanvliegen in De Schiphorst. Bij ooievaarsstation De Lokkerij doen ze dit weekend mee aan de ooievaarstelling.
"Er zijn er nu zo'n kleine honderd", schat Frits Koopman van De Lokkerij. "Er zitten er nog een paar in het veld. Als ze er allemaal zijn, dan zitten er toch wel 180 ooievaars hier."

Klepperen of fluiten
De ooievaars communiceren met elkaar door te klepperen. "Als eentje het nest bezet houdt en een ander komt eraan, wil hij nog wel eens klepperen", aldus Koopman. "Het is het onderlinge praten. Andere vogels fluiten, ooievaars klepperen."

Gaat het goed met de ooievaar?
Volgens Koopman gaat het getalsmatig goed met de ooievaars. "Als we kijken naar de broedresultaten, dan gaat het eigenlijk helemaal niet zo goed. De resultaten zijn wat aan de lage kant. Op den duur kan dat ons opbreken." De situatie in de broedgebieden en ook de voedselvoorziening zijn van belang voor de ooievaar.

De trek
Er horen een stuk of dertig ooievaars thuis op het station in De Schiphorst. "In totaal zijn er door de trek nu 180 ooievaars hier. Ze kunnen overal vandaan komen", vertelt Koopman. "Ik weet pas waar ze vandaan komen als ik hun ring ga uitlezen."

Lees ook: 'Vogeltelling dreigt te mislukken door warme winter'

De ooievaarstelling is morgen, net als de tuinvogeltelling.
Deel dit artikel: