'Neem een time-out in windmolendiscussie Veenkoloniën'

NIEUW-BUINEN - De overheid kan beter de procedure voor een groot windpark in de Veenkoloniën tijdelijk stopzetten.
Dat vinden 250 bedrijven in die regio. In een open brief wijzen ze op het conflict tussen enerzijds inwoners en ondernemers die tegen de aanleg van windmolenparken zijn en anderzijds de windboeren.

'Chantage'
"Het conflict escaleert. Het gaat zelfs zo ver dat leden van de ondernemersvereniging geboycot worden door de initiatiefnemers van de windmolenparken. Dat vinden we erg ver gaan", zegt bestuurslid Klaas Roelfsema van de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek.

De overheid wordt om een time-out van een half jaar gevraagd om tot een oplossing te komen. Eerder al zei gebiedscoördinator Titian Oterdoom dat er geen draagvlak in het gebied is voor windmolens.

Onafhankelijk bemiddelaar
De ondernemers pleiten voor de aanstelling van een onafhankelijke bemiddelaar. "Het moet een persoon van een bepaald kaliber worden zoals bijvoorbeeld Herman Wijffels."

Wijffels (75) was topman van de Rabobank, lid van de Sociaal Economische Raad en bestuurslid van de Wereldbank. Momenteel is hij hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht.

Lees ook: Bewoners Veenkoloniën hebben groot wantrouwen tegen overheid over komst windmolens
Lees ook: Minister Kamp: Inwoners Veenkoloniën moeten maar bezwaar maken tegen windparken
Deel dit artikel: