Partijvoorzitter OpAssen stapt op na 'onbezonnen' tweet

Harry Reitsma, oud-voorzitter van de politieke partij OpAssen (Rechten: Facebook Harry Reitsma)
Harry Reitsma, oud-voorzitter van de politieke partij OpAssen (Rechten: Facebook Harry Reitsma)
ASSEN - Partijvoorzitter Harry Reitsma van OpAssen is opgestapt. Aanleiding is een 'onbezonnen' tweet van hem over het Factory Outlet Center bij Assen. Hij riep daarin op om zoveel stennis te schoppen bij de raadsvergadering, dat er politie bij zou moeten komen.
Reitsma maakte zich boos over het collegebesluit van vorige week, om het FOC bij het TT Circuit door te zetten.

Verstoren en scanderen

Op de vraag van RTV Drenthe-verslaggever Margriet Benak, wat Reitsma bedoelde met 'stennis schoppen', antwoordde hij : "vergadering verstoren, scanderen dat het buiten de bevolking bekonkeld wordt. Uitlokken dat er politie bij komt..."

Onbezonnen actie

De OpAssen-voorzitter verklaart tegenover RTV Drenthe dat hij daarop zoveel negatieve reacties kreeg, dat hij besloten heeft zijn functie als voorzitter neer te leggen. "Ik moet toegeven dat het een overhaaste reactie en onbezonnen actie was wat ik op Twitter heb gezet. Ik heb het ook herroepen. Maar ik was ook zo boos, dat het college ondanks alle verzet en kritiek het Factory Outlet Center toch doorzet."
Bij burgemeester op het matje
De tweet van Reitsma leidde overigens niet tot 'stennis' bij de raad van Assen, donderdagavond. Want die raadsvergadering was eerder al afgelast. Toch moet hij vanmiddag nog bij burgemeester Marco Out op het matje komen, die ook niet gediend was van de oproep tot verstoring en politieinzet. Reitsma daarover: "Ik heb een uitnodiging gehad van zijn secretaresse om erover te praten. Dat ga ik doen."

Moeite met keurslijf
Reitsma zegt dat hij geheel uit vrije wil zijn voorzitterschap heeft opgegeven en niet gedwongen is. Ook niet door fractievoorzitter Egbert Prent van OpAssen. "Nee, ik heb voor mezelf die keuze gemaakt."
Er is wel contact geweest tussen Reitsma en Egbert Prent over de Twitterkwestie, "maar ik ben degene geweest die gezegd heeft, 'ik stop ermee'. Ik wil als Assenaar vrijelijk via social media kunnen reageren op beladen kwesties als het FOC. En als partijvoorzitter voel ik me daarin toch beperkt. Dan zit ik in een partijpolitiek keurslijf. En door wat er nu is gebeurd, merk ik dat ik er moeite mee heb, in een keurslijf te zitten."

OpAssen

Harry Reitsma was tweeëneenhalf jaar voorzitter van OpAssen. De partij zit met één zetel in de raad van Assen. Die wordt bezet door Egbert Prent.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.