Onbegrip bij huisartsenkring over apotheek Annen: Deze maatregel gaat het doel voorbij

ANNEN - "Een moeilijk te begrijpen beslissing." Zo noemt Ben Luten, voorzitter van de Huisartsenkring Drenthe, het besluit dat inwoners van Annen straks waarschijnlijk geen medicijnen meer mogen halen in hun dorp.
De vergunning voor de apotheek stond op naam van een huisarts die vorig jaar vertrokken is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten geen nieuwe vergunning te verstrekken. "Er is ooit besloten dat huisartsen bij voorkeur geen apotheekhoudende praktijk meer moeten hebben, vanwege de scheiding van zorg en handel", zegt Luten.

'Ministerie mag anders beslissen'
"Als de apotheek en huisarts tussen de 3,5 en 4,5 kilometer uit elkaar liggen, dan mag het ministerie een andere beslissing nemen", vertelt Luten.

Volgens hem ontstaat er nu een vreemde situatie. "Mensen in het verzorgingstehuis, vlak naast de praktijk, mogen nu geen medicijnen krijgen van de dokter", legt hij uit. "Die zouden dan met de rollator in de bus naar Zuidlaren moeten om pillen te halen, terwijl ze net bij de dokter vandaan komen. Mensen uit de buurdorpen mogen dat weer wel."

Handel en zorg
Luten zegt dat de scheiding van zorg en handel is ontstaan om een dubbel belang te voorkomen. Volgens hem is tegenwoordig de grote winst op een apotheek er wel af. "Bovendien maakt het niet veel uit wat je voorschrijft. Eigenlijk is dat argument wel van tafel."

Lees ook: Annen strijdt voor behoud apotheek: 'Wij kunnen er niet heen en omliggende dorpen wel'

Agnes Wolbert
PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert wil dat de regels voor apotheekhoudende huisartsen worden versoepeld. Luten is daar blij mee. "Wolbert kaart het aan op het niveau waar het moet, in de Tweede Kamer. Ik steun haar van harte. Het gaat om veel meer kleine dorpen met vergelijkbare problematiek. Drenthe vergrijst, mensen worden ouder, minder mobiel en hebben meer zorg nodig. Dan gaat deze maatregel het doel voorbij."

Lees ook: 'Regels duperen apotheekhoudende huisartsen op platteland'

Volgens Luten geeft de wet ruimte om er iets aan te doen. "De vraag is of men het wil. Eigenlijk zou het ministerie anders moeten beslissen. Het zou mooi zijn als er door deze situatie verder over nagedacht wordt en dat op meer plattelandsplekken de huisarts gewoon weer medicijnen mag verstrekken."
Deel dit artikel: