Bedrijven in Schoonebeek hebben last van lage olieprijs

SCHOONEBEEK - Drentse bedrijven die verbonden zijn aan de olie- en gasindustrie lijden schade door de lage olieprijs.
Tientallen bedrijven in Zuidoost-Drenthe zijn toeleveranciers van oliebedrijven en daarmee afhankelijk van de olieprijs. Investeringen blijven uit, tijdelijke contracten worden niet verlengd en ontslagen zijn niet uit te sluiten.
Minder personeel
FMC Technologies in Schoonebeek verzorgt zogeheten bovengrondse putafwerking. Ze hebben het personeelsbestand verkleind. "In 2006 hadden we vijftien mensen in dienst en zijn we gegroeid tot 85 mensen in januari 2015. Nu schommelen we rond de 70 mensen", zegt manager Dick Brouwer.
Het bedrijf probeert mensen van slechtlopende onderdelen over te plaatsen naar andere onderdelen, maar het is onzeker of dat lukt. "Ontslagen zijn niet uitgesloten", aldus Brouwer. "We bekijken het per maand.”
Wereldwijde problemen
De olie-industrie is gewend aan fluctuaties, net zoals de bouwsector en de horeca, maar dit keer is het volgens Brouwer anders. “De problemen spelen nu wereldwijd.” In Azië en het Midden-Oosten is de productie van olie goedkoper en dat maakt volgens Brouwer dat het langer duurt voordat de markt in het Westen weer aantrekt. Hij hoopt dat de olieprijs stabiliseert rond de 70 dollar per vat.
Werkgebied vergroten
Overbuurman Wagenborg Nedlift kampt ook met de gevolgen van de goedkope olie. "De olieprijs wordt nooit meer zo hoog als die is geweest, dus we moeten de tering naar de nering zetten", zegt Johan Dorgelo. Het bedrijf heeft een werkgebied van een straal van 60 tot 70 kilometer rond Schoonebeek. "We gaan ons werkgebied nu vergroten naar Duitsland en België."
Hele dorp merkt het
Brouwer is naast manager bij FMC Technologies ook bestuurslid van de Industriekring Schoonebeek. Volgens hem ervaart het hele dorp de negatieve impact van de lage olieprijs. "Iedereen kijkt naar de kosten. Er wordt een afweging gemaakt of het echt wel nodig is om een reis te maken, dus ook die reis naar Schoonebeek. Dat merken de hotels, de restaurants en zelfs de bakker."
NAM gaat door
De NAM is vooralsnog niet van plan projecten in Drenthe te staken of uit te stellen. De productie in Schoonebeek ligt stil vanwege een lek in een pijpleiding en de verwachting is dat de oliewinning in de zomer weer kan beginnen. "Wij hebben een opdracht van de overheid om de kleine velden leeg te maken", zegt woordvoerder Kirsten Smit. "In Drenthe zijn veel velden waarbij het gaat om het uit de grond halen van de laatste 2 tot 5 procent. Dat werk gaat gewoon door."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.