Miljoenensubsidie voor onderzoek naar kanker

Miljoenensubsidies voor onderzoekers UMCG
(Rechten: Archief RTV Drenthe)
Miljoenensubsidies voor onderzoekers UMCG (Rechten: Archief RTV Drenthe)
GRONINGEN - Twee onderzoekers van het UMCG krijgen een grote Europese onderzoekssubsidie. Moleculair oncoloog Marcel van Vugt en psycholoog Marieke Wichers krijgen ieder twee miljoen euro.
De subsidie wordt toegekend aan talentvolle, excellente onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring als zelfstandig onderzoeker, legt
uit.

Fouten tijdens celdeling

Marcel van Vugt krijgt de subsidie voor zijn onderzoek naar replicatiestress. Tumorcellen maken veel fouten tijdens hun celdeling. Een groot deel daarvan ontstaat tijdens het verdubbelen van hun DNA; een proces dat DNA-replicatie heet.
De gedachte is dat dit bij bepaalde tumoren vaker voorkomt, met name bij zeer agressieve tumoren zoals triple-negatieve borst kanker en eierstokkanker. Dit fenomeen heet replicatiestress. In zijn onderzoek gaat Van Vugt na hoe tumorcellen weten te overleven met grote hoeveelheden replicatie-stress.

Genen

Hij gaat onderzoeken welke genen hier een rol in spelen en of het therapeutische waarde heeft om ze te remmen in kankercellen. Daarnaast gaat hij een methode ontwikkelen die replicatiestress kan meten in tumorweefsel.

Marieke Wichers

Zij onderzoekt of een terugslag bij mensen met psychiatrische klachten te voorspellen is door waarschuwingssignalen op te pikken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.